25 Ağustos 2010 Çarşamba

Maltaş

 
 
 
 
 











 
İhsaniye’nin Hayranveli Köyü’nün yakınında toprağa gömülmüş olan Matlaş Anıtı MÖ.VIII.yüzyıldan kalma bir Frig anıtıdır. Kayanın doğu yüzüne geniş bir kapı boşluğu açılmış ve üzerinde üçgen çatı ile ahşap bir eve benzetilmiştir.
Büyük bir bölümü toprak altında bulunan tapınağın genişliği 10.30 metre, yüksekliği 9.60 metredir. Toprak üzerinde görünen kısmı 5 metredir. Tapınağın ön kısmı üçgen çatılı ve cephesi geometrik desenlidir. Sol yan kenarında Midas adı okunabilen bir yazıt bulunmaktadır. Ön kısmına paralel oyulan arka bölümünde kuyu bulunmaktadır. Ana Tanrıça Kibele'ye sunulan hediyelerin burada saklanması nedeniyle halk buraya maltaş adını vermiştir. M.Ö.VII.yüzyılın sonunda yapılmış bir Frig açık hava tapınağıdır. Frig dönemine ait en önemli anıtlardan birisidir.Matlaş yapı üslubundan MÖ.700 yıllarına tarihlendirilmiştir.
İstanbul Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün 1938 yılında burada yapmış olduğu kazılarda anıtın planları çıkarılmıştır. Anıtın arkasında kuyu ve kapakları, bir de sunak bulunmaktadır. Bu kuyuda tanrıça Kybele’ye sunulan hediyelerin saklandığı sanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder