25 Ağustos 2010 Çarşamba

Midas Anıtı


 Midas (Yazılıkaya) Anıtı
















Yazılıkaya Köyü’nün kuzeybatısında büyük bir kayanın yüzeyine ahşap bir eve benzetilecek şekilde oyularak yapılmıştır. Ayrıca bu anıt yöresel kilimlerde görülen zengin desenler ile süslenmiş, geometrik bezemeler de onu tamamlamıştır.
M.Ö.VIII. Yüzyılda Anadolu'ya yerleşen Frigler için  Eskişehir -Kütahya-Afyonkarahisarı içine alan Dağlık Frigya önemli bir inanç merkezi olmuştur. Yazılıkaya Açıkhava Kutsal Alan, Friglerin ana tanrıça Kybele'ye tapındıkları en önemli kült merkezidir. Frig çağı öncesinde kutsallığı, Frigler zamamında Kybele kültü ile doruk noktasına ulaşmış Frig sonrası Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de etkisini sürdürmüştür.
Kral Midas ile uygarlıklarının ve sanatın zirvesine ulaşan Frigler kendilerine özgü ahşap mimari işçiliğini kayalara taşımış, bölgenin ve dünyanın görkemli  Midas Anıtı'nı yapmışlardır. Kayaların oyulması ile çatıyı destekleyen direkler meydana getirilmiştir. Burasının da Frig döneminde önemli bir ziyaretgah olduğu anlaşılmaktadır.  Ayrıca bölgede açıkhava tapınakları, anıtlar, kaleler, sarnıçlar, vb. inşa etmişlerdir. Anıt çevresinde bulunan adak taşları, heykel parçaları, aslan heykelleri Afyon Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder