12 Ağustos 2010 Perşembe

Tanyeli

tanyelikoy



Eski adı Fecirgen olan Tanyeli köyü 1946 yılında Bayırlı köyünden ayrılmıştır. Öz hattı köylerimizden olup Artova’dan Zile istikametine giderken Bayırlı yol ayrımını geçtikten sonra sola dönülerek demir yolu geçilip yemyeşil ağaçlarla bezenmiş tepenin eteğindeki Tanyeli köyüne ulaşılır. Artova ilçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta olup 2008 yılı nüfus sayımına göre toplam 146 kişi yaşamaktadır.

Tanyeli’ndeki Çavuşoğulları sülalesi Yılmaz, Evcimen,Yurdakul ve Çelik soyadlarını kullanmakta olup Delikan, Şimşek, Özelli, Karaca ve Sütbeniz soyadlılar ise Yeğenoğlu sülalasindendirler. Ali Kahya sülalesi Tosun soyadını, Yusufoğulları sülalesi Armağan, Şenoğlan ve Sever soyadını, Karamanoğulları sülalesi ise Topaç ve Gözübek soyadını, Hacıgiller sülalesi ise Çetin soyadını kullanmaktadırlar.
Artova’ya göre daha ılıman bir iklime sahip olan Tanyeli rakım olarak Artova’dan 100 metre kadar daha düşüktür. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Arazi sebze ve meyve üretimine özellikle de bodur elma üretimine çok müsait olduğu halde büyük şehirlere göç sebebiyle köyde kalan genç nüfus sayısının azlığı bu alana ilgiyi de azaltmaktadır.

Beş yıl kadar önce hafif bir rüzgarla başlayan hortum şiddetini öyle artırmış ki birçok evle birlikte okulun çatısını da yüz metre kadar uzağa fırlatıp, okul bahçesindeki ağaçları kökünden söküp atmış.

1963 yılında İlkokul’a kavuşan Tanyeli köyünde göçe bağlı olarak öğrenci azlığı nedeniyle İlköğretim Okulu kapalı bulunmakta, öğrencilerinin birkaçı Ulusulu İlköğretim Okulu’nda birkaçı da Artova Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda eğitim-öğretimlerini sürdürmektedirler.

Köyde 85 ev varolup sürekli oturan 50 hane olup oturan nüfus 125 civarında olup yaşlılardan oluşmaktadır. Göç İzmir,İstanbul ve ankaradadır.

Tanyeli köyü muhtarı Hayati TOSUN’dur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder