14 Ağustos 2010 Cumartesi

BANAZ İLÇESİ, UŞAK

Banaz İlçesi Tarihi
Banaz ve çevresinin yontma ve Cilalı taş devirlerindeki yerleşme yerleri henüz daha açıklığa kavuşmamıştır. Bakır devrinde (M.Ö 5000-3000) sadece iki yerleşim yeri tespit edilebilmiştir. Bunlar; Banaz Hanüstü ile Paşacık Köyü Mercimekli Tepesidir. M.Ö.3000-2000 arası yillan ilk Tunç devridir. Bu devirde yerleşim yeri olarak Banaz Öksüz Susuz I Dolay, Ahurhisar, Nohutova, Cece, Yenice, Dümenler, Karaardıç dedesi, Oturak (Kabaklar Öreni) köyIerindeki höyükler karşımıza çıkmaktadır.
Bu yerleşim yerlerindeki medeniyet oldukça ileriydi. Bu yörenin merkezi kesin olarak belli olmamasına rağmen Çivril Beyce Sultan höyüğünün merkez olması muhtemeldir. Etiler zamanında bu çevrede büyük şehirler kurulmuştur. Banaz, İmrez ve Kediyünü höyükleri bu şehirlere örnek sayılabilir. Etrafı surlarla çevrili şehirlerin batısında boy veya kral Sarayları bulunmaktadır. Şehirler bir yol ilebirbirine bağlıydı İzmir Manisa yolu Elmacık höyüğüne, oradan Kediyünü, Nohutova ve Banaz höyüklerinden Hamamboğazı’ndan doğuya doğru giderdi. Nohutova’dan ayrılan diğer bir yol da Sandıklı’ya geçmektedir. Bu şekilde iyi bir ticaret yolu kurulmuştur.M.Ö.1200-334 tarihleri arası, Anadolu’da Frikyalılar devridir. M.Ö.1200-700 yılları arasında Anadolu Trakya’dan inen Kavimlerin akınına uğradı. Bunlar Frikler ve Muşkiler’dir. Anadolu’yu yıkıp yakan bu kavimle daha ‘ Ziyade yerleşim yeri olarak yüksek yerleri seçtiler. Bakır ve Tunç Medeniyetleri daha ziyade ovalarda kuruldu. Ilk Kurulan şehir VE KÖYLER Banaz höyüğüdür. Daha sonraları Banaz deresi arasına inmişlerdir. Ileriki Yüzyıllarda bugünkü İstasyona kadar geldiler. Fakat şehir su baskınına uğradığından Roma döneminde İslam mahallesine geçtiler. Friklerin M.Ö. 700 yılında yaptıkları akın neticesinde Ahat, Oturak (Kabaklar Öreni), Banaz, Koçaklar Öreni, Yenicekılşar, Düzlüce ‘nin Batı tarafı, Kaplangı, Öksüz, Folos yıkıldı. Yörenin idaresi Lidyalıların eline geçti. Persler devrinde Ahat Köyü, Anadolu’nun en büyük şehirlerinden birisiydi.Türklerin 1071 yılında Malazgirt Savaşı’nı kazanmasından sonra Anadolu Türkleşmeye başladı Anadolu Selçuklu Devleti, 1176 tarihinde Banaz ve yöresini, başka el değiştirmemek üzere aldı. Yüzyıllık bir dönem içerisinde istilalara sahne olduğu için Köyler şehirler yakılıp yıkıldı. Hasanköy, Kızılhisar ve Oturak’ın kuzeyinde bulunan HisarKaleleri inşa edildi. Selçuklu Devleti’nin zayıflaması üzerine Banaz ve civarının idaresi Germiyan Beyliği’ne geçti. 1302 –1429 tarihleri arasında Germiyan Beyliği’nin bir kazasıydı. Germiyan Beyi Süleyman Şah, kızı Devlet Hatunu II. Murat’ın oğlu Yıldırım Bayezid’e verdi. Süleyman Şah’ın kızına çeyiz olarak Kütahya ve civarının yanında Banaz’ı da verip vermediği bilinmemektedir.

Germiyan Beyliği’nin ortadan KALDIRILMASI ile Osmanlı Devleti’nin idaresine geçti. Osmanlı Devleti döneminde Kütahya sancağının Uşak kazasına bağlı bir nahiye oían Banaz, 1912 yılında Kütahya Valisi Gedik Ahmet Paşa tarafından köy statüsüne indirildi. Bucak merkezi İslamköy ‘e taşındı. Yunanlıların 15 Mayıs 1919′da İzmir’i işgal etmesinden sonra İç Anadolu’ya doğru işgal zamanla ilerledi. 25 Mart 1920 tarihinde Banaz, Yunan işgaline uğradı. Başkomutanlık Meydan Savaşı’ndan sonra Yunan kuvvetlerinin batıya doğru çekilmesiyle 31 Ağustos 1922′de Türk Ordusu Banaz’a girdi. Böylece Banaz düşman işgalinden kurtuldu.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Uşak, Kütahya vilayetinin bir kazası olarak kaldı. 1953 yılında Uşak’ın il olmasıyla Banaz Nahiyesi kaza haline getirildi.
Banaz İlçesi Coğrafyası
Banaz, Uşak-Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya’nın Gediz ve Altıntaş, Doğuda Afyon’un Sincanlı ve Sandıklı, güneyde Sandıklı ve Sivaslı, batıda merkez ve Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 914 metre olan İlçenin yüzölçümü 1.032 Km2 dir. 669 Km ” lik alanla ii genelinde en fazla orman Banaz ilçesindedir. Genelde çam ormanıdır.
Uşak ili Banaz ilçesi genel göstergeleri
Yüzölçümü (Km.2) 1.032 km2
Genel Nüfusu 38 594
Şehir Nüfusu 15 405
Köy Nüfusu 23 189
Nüfus Yoğunluğu (Km.2 / Kişi) 42
Belediyeler 3
Köy Sayısı 45
Mahalle Sayısı 6
Hastane Sayısı 1
Sağlık Ocağı Sayısı 10
İlköğretim Okulu Sayısı 36
Lise Sayısı 5
Yükseköğretim Kurumu sayısı 1

UŞAK SAYFASINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder