Tarihçesi
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Adli Tıp Enstitüsü, 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile 21 Temmuz 1982 tarihinde kurulmuş ve Enstitü Müdürlüğüne kurucusu olan Prof. Dr. Şemsi Gök atanmıştır. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi ile Adalet Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği, İstanbul Üniversitesine ait arazi üzerinde Adalet Bakanlığınca Adli Tıp Kurumu ile Adli Tıp Enstitüsü ismi altında inşaatın yapılmasına karar verilmiş, inşaatın tamamlanması ile 1988 yılında Enstitü şimdiki binasına taşınmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 11 Kasım 1986 tarihli kararıyla Adli Tıp Enstitüsü bünyesinde Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalları kurulmuştur. Anabilim Dallarının kuruluş amacı aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Tıp Bilimleri Anabilim Dalı; özellikle Adli Tabip, Adli Patolog, Adli Psikiyatri ve Adli Diş Hekimi ve Adli Tıp Kurumunun ihtiyaç duyduğu uzmanların yetiştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Bu Anabilim Dalına yalnız uzman hekimler ve diş hekimleri kabul edilmekte olup, doktora eğitimi verilmektedir. Meslek derslerinin yanısıra ağırlıklı olarak, kriminalistik ve temel hukuki yaklaşımları içeren bir ders programı uygulanmaktadır.
Fen Bilimleri Anabilim Dalı; Fen Dallarında eğitim görmüş kişilerin bu bilgilerini adli amaçla kullanabilmelerini sağlamak ve ülkemizdeki bu çok önemli boşluğu doldurmak üzere kurulmuş olup Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi verilmektedir. Adli Toksikoloji, Adli Seroloji, Adli Hemogenetik, Belge İncelemesi başlıca birimleridir. Meslek derslerinin yanısıra, adli tıp ve temel hukuki yaklaşımları içeren bir ders programı uygulanmaktadır. Günümüze değin başlıca, Kimya, Biyokimya, Kimyagerlik, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Eczacılık, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Mikrobiyoloji, Fizik, Fizik-Astronomi, İstatistik Bölümü, Makine Mühendisliği, Matematik Bölümü, Jeoloji, Coğrafya Bölümü, Sosyal Antropoloji, Kara Harp Okulu, Polis Akademisi mezunları, bu Anabilim Dalı Programlarına katılmışlardır.
Sosyal Bilimler Anabilim Dalı; Hakim ve Savcıların, ayrıca serbest avukatlık yapan hukukçuların Adli Tıpla ilgili güncel konularda bilgilendirilmesi ve özellikle çağdaş kriminal teknik yöntemleri hakkında aydınlatılmaları amacıyla kurulmuştur. Hukuk Fakültesi mezunlarının yanı sıra, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Polis Akademisi, Kara Harp Okulu, İletişim, Siyasal Bilgiler, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Felsefe, Yunan Dili Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji/ Sanat Tarihi, Uluslararası İlişkiler, Sosyal Antropoloji, İş İdaresi, İşletme, Tekstil Bölümü, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu gibi farklı alanlardan mezun olanlar Yüksek Lisans ve Doktora eğitim programlarına katılmışlardır.
Adli Tıp Enstitüsü yüksek lisans ve doktora eğitim programına 1986-1987 eğitim döneminde 16 öğrenciyle başlamış, günümüze kadar 60’si doktora, 310’ni yüksek lisans olmak üzere toplam 370 mezun vermiştir. Adli Tıp Enstitüsü eğitim, bilimsel araştırma faaliyetlerinin yansıra bilirkişilik uygulamalarını sürdürmektedir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder