18 Ocak 2011 Salı

KONYA - SEYDİŞEHİR TARAŞÇI KASABASI

Taraşcı kasabası Seydişehir ilçesinin 8 km batısında kurulmuş şirin bir beldedir. kasabanın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bölgedeki yerleşimin çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Hatta Seydişehir ilçesinin kuruluş tarihi ile aynı yıllara rastladığı söylenmektedir. Toptaş mevkiinde işlenmiş mermer ve diğer buluntular, Demiralan mevkinde ilkel şekilde işlenen demirler,karakoru yöresindeki kalıntılara rastlanan binalar bu görüşü doğrulamaktadır. Kelezlerdeki mezarlık tarihi çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Kelezler mezarlığı ile karakoru yöresindeki bölğeye gavur evleri denmesi bu bölgenin Türklerin anadoluya geçmeden öncede bu bölgenin yerleşim alanı olduğu doğrulamaktadır. 
 Ancak kasaba halkı kasaba halkı Taraşcı kasabasının tarihinin 1300 lü yıllara dayandığını iddia etmektedir. kanıt olarak da Seyyid Harun veli hazretlerinin müridlerinden olan ve buğün kasabanın şıhlar mahellesinde türbesi bulunan "ekmek yemez dede" olarak da bilinen şeyh Mahmut Bin Yahya'yı göstermektedir.Mahmut Bin Yahya Seyyid Harun Veli ile birlikte Seydişehire gelen ve Taraşcı kasabasını inşa eden zat olarak bilinir.



Taraşcı kasabası milli mücadele döneminde yemen cephesine giden hiç bir askeri geri dönmemiş şehit omuştur. 313-314-315 lerden geri dönen hemen hemen tamamını cephede şehit verdiklerini buğün yaşayan yaşlı insanlardan öğreniyoruz.
Taraşcı kasabası 1972 yılında belediyelik olmuştur.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder