9 Mayıs 2011 Pazartesi

Buruciye Medresesi, Sivas


 Buruciye Medresesi, Sivas
Buruciye Medresesi 1271 yılında Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sivas’ta yapılan medrese. Medreseyi dönemin zenginlerinden Hamedan ( İran) yakınlarındaki Burucird’den gelme Muzaffer Burucerdi; fizik, kimya, astronomi öğretimi amacıyla yaptırmıştır. Medrese yakınında Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi de bulunmaktadır.

Buruciye Medresesi Sivas ve Anadolu’ nun en ünlü târihî yapılarından biri. Medreseler Sokağında, Birinci Keykâvus Şifâhânesi ve Çifte Minâreli Medrese arasında inşâ edilmiştir. Hacı Mes’ûd Medresesi olarak da bilinir. Kapısının üzerindeki kitâbeden anlaşıldığı gibi Muzafferüddîn Burûcirdî tarafından 1271/1272 (H.670) yılında yaptırılmıştır. Bugün etrâfı temizlenmiş ve yapı bütün kimliğiyle ortaya çıkmıştır. Dışa taşkın taşkapı kitâbe kuşakları, geometrik geçmelerle bezenmiştir. Köşe kuleleri palmet demetleri biçimindedir. Dört eyvanlı, iki katlı bir yapıdır. Kubbeli girişin yanlarında yine kubbeyle örtülü mescid ve türbe vardır. Türbede, Medreseyi yaptıran Muzafferüddîn Burûcirdî gömülüdür. Türbe ve mescidin yanında da iki beşik tonozlu küçük oda bulunmaktadır. Revakların arkasında medrese odaları, ana eyvanın yanlarında da iki kubbeli oda vardır. Medrese 1965-1966’da tâmir edilmiş ve müze hâline getirilmiştir.

İlmiye çalışmaları için medrese olarak yaptırılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır.
Yapı kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri açık avlu etrafındaki sütunlu revaklar ve bunların gerisinde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. Giriş kapısının sol yanında mavi ve siyah çinilerle süslü türbe hücrede medrese binasını yaptıran Burucerdioğlu Muzaffer Beyin ve çocuklarının mezarları bulunmaktadır. Vakfiyesinden binada bir de kütüphane bulunduğu anlaşılmaktadır. Mukarnas kavsaralı bir nişin belirlediği taç kapıda dışa taşıntılı rozetler dikkati çekmektedir. Cephenin her iki köşesindeki demet payelerden oluşan köşe kuleleri yazı kuşağı ve pencereler cepheyi zenginleştirmektedir. Taş işletmeciliğinde ağırlığın taç kapıda yer aldığı görülür. yıldız, rumi ve geometrik motifler yüzeysel ancak bir dantel gibi işlenmiştir.


SİVAS ANA SAYFASINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

1 yorum:

  1. ÇOK GÜZELMİŞ.........BARİ KIYMETİNİ ANLAYIP BİLİNSE........ BEN BİR MSAFİR OLARAK 2008 DE HAYRAN KALMIŞTIM. ÇOKTA GÜZEL DÜZENLENMİŞ. BAHÇESİ GECE IŞIKLARI VE ORTAM BİR HARİKA. NEFİS AMA ÇOK PAHALI ÇAYLARDA BENDEN OLSUN...... AFİYET OLSUN... MAÇKALİ--------

    YanıtlaSil