Her yıl ekmek için 7 milyar dolar para harcayan Türkiye, bunun 700 milyon dolarını çöpe atıyor. Günde üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu israf ediliyor. Gelir düzeyi yükseldikçe ekmek israfı da artıyor.
Türkiye ekmeği hem çok tüketiyor hem çok israf ediyor. Günde 120 milyon ekmek üretilen Türkiye’de bunun 12 milyonu israf ediliyor. Ankara Ticaret Odası’nın raporuna göre 10 ekmeğin 9’u tüketiliyor. 1’i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ( 10.5 katrilyon ) ödüyor. Ekmek israfının parasal değeri ise 700 mil yon dolar ( 1 katrilyon 57 trilyon ).
En ucuz ekmek,
Amasya’da
Cumhuriyetin ilk yıllarında 6 kuruştan satılan 1 kilo ekmek, bugün 1 milyon 222 bin lira. 80 yılda fiyat 20 milyon 366 kat artmış. Türkiye’de en pahalı ekmeği Antalya, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova yiyor. Bu illerde ekmeğin kilosu 1.5 milyon lira. Ekmeği en ucuz yiyen il ise 769 bin 230 lira ile Amasya. Daha sonra 900 bin lira ile Çorum geliyor. Ankara ve İstanbul’da ekmeğin kilosu 1 milyon 333 bin, İzmir’de ise 1.4 milyon lira.
Türkiye’de kişi başına yılda 15 kilo et tüketildiğini belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, “ 700 milyon dolarlık ekmek israfı 40 gram ete karşılık geliyor. Ekmekte israf olmasa kişi başı yıllık et tüketimi 1 kilo 450 gram artacak. Kişi başına 11.2 kg süt, 6 kilo şeker alınabilecek” dedi.
İşte ekmek israfının boyutları
Yılda 44 milyar ekmek üretiliyor. 6.4 milyarı evde olmak üzere 40 milyar adeti tüketiliyor. 4 milyarı israf ediliyor. Günlük kayıp 1.9 milyon dolar.
10 ekmeğin 9’u tüketiliyor. 1’i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ödüyor. Ekmek israfının parasal değeri ise 700 milyon dolar.
ABD ve Avrupa’da kiş başına ekmek tüketimi yılda 40- 50 kilogram. Türkiye’de ise bu ülkelere nazaran kişi başına 4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
3 büyük ilde günde 750 milyarlık ekmek atılıyor. Başı da İstanbul çekiyor. İstanbul’da günde 2 milyon , İzmir , Ankara’da 600 bin ekmek israf ediliyor.
Ekmek bayatladığı için atılıyor. Bunun yüzde 6’sı çöpe gidiyor. Yüzde 35’i hayvan yemi oluyor. İsrafının yüzde 70’i lokantalarda yapılıyor.
Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi faza ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça da ekmek tüketimi azalıyor ancak israf artıyor.
Kişi başına ekmek tüketimi de köy ve kentlere göre değişiyor. Kentte yaşayanlara, günde 1.25, kırsalda yaşayanlara günde 1.5 ekmek düşüyor. Düşük gelirdeki hanelere birey eklenip gelir sabit kalırsa aile, ekmek harcamasını arttırıyor: Geliri artan ailenin ekmek tüketimi de artıyor.
Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor.
Gecekonduda yaşayanların ekmek tüketimi lüks semtlerde yaşayanlardan iki kat fazla. Orta direk aile, zengin ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor.
Türkiye ekmeği hem çok tüketiyor hem çok israf ediyor. Günde 120 milyon ekmek üretilen Türkiye’de bunun 12 milyonu israf ediliyor. Ankara Ticaret Odası’nın raporuna göre 10 ekmeğin 9’u tüketiliyor. 1’i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ( 10.5 katrilyon ) ödüyor. Ekmek israfının parasal değeri ise 700 mil yon dolar ( 1 katrilyon 57 trilyon ).
En ucuz ekmek,
Amasya’da
Cumhuriyetin ilk yıllarında 6 kuruştan satılan 1 kilo ekmek, bugün 1 milyon 222 bin lira. 80 yılda fiyat 20 milyon 366 kat artmış. Türkiye’de en pahalı ekmeği Antalya, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova yiyor. Bu illerde ekmeğin kilosu 1.5 milyon lira. Ekmeği en ucuz yiyen il ise 769 bin 230 lira ile Amasya. Daha sonra 900 bin lira ile Çorum geliyor. Ankara ve İstanbul’da ekmeğin kilosu 1 milyon 333 bin, İzmir’de ise 1.4 milyon lira.
Türkiye’de kişi başına yılda 15 kilo et tüketildiğini belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, “ 700 milyon dolarlık ekmek israfı 40 gram ete karşılık geliyor. Ekmekte israf olmasa kişi başı yıllık et tüketimi 1 kilo 450 gram artacak. Kişi başına 11.2 kg süt, 6 kilo şeker alınabilecek” dedi.
İşte ekmek israfının boyutları
Yılda 44 milyar ekmek üretiliyor. 6.4 milyarı evde olmak üzere 40 milyar adeti tüketiliyor. 4 milyarı israf ediliyor. Günlük kayıp 1.9 milyon dolar.
10 ekmeğin 9’u tüketiliyor. 1’i israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar ödüyor. Ekmek israfının parasal değeri ise 700 milyon dolar.
ABD ve Avrupa’da kiş başına ekmek tüketimi yılda 40- 50 kilogram. Türkiye’de ise bu ülkelere nazaran kişi başına 4 kat daha fazla ekmek tüketiliyor.
3 büyük ilde günde 750 milyarlık ekmek atılıyor. Başı da İstanbul çekiyor. İstanbul’da günde 2 milyon , İzmir , Ankara’da 600 bin ekmek israf ediliyor.
Ekmek bayatladığı için atılıyor. Bunun yüzde 6’sı çöpe gidiyor. Yüzde 35’i hayvan yemi oluyor. İsrafının yüzde 70’i lokantalarda yapılıyor.
Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi faza ancak, israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça da ekmek tüketimi azalıyor ancak israf artıyor.
Kişi başına ekmek tüketimi de köy ve kentlere göre değişiyor. Kentte yaşayanlara, günde 1.25, kırsalda yaşayanlara günde 1.5 ekmek düşüyor. Düşük gelirdeki hanelere birey eklenip gelir sabit kalırsa aile, ekmek harcamasını arttırıyor: Geliri artan ailenin ekmek tüketimi de artıyor.
Ekmek tüketimleri yaşa bağlı olarak da değişiyor. İnsanların yaşı arttıkça ekmek tüketimleri de kiloları da artıyor.
Gecekonduda yaşayanların ekmek tüketimi lüks semtlerde yaşayanlardan iki kat fazla. Orta direk aile, zengin ailelere göre daha çok ekmek tüketiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder