Sağlıklı Diyetin Gerekleri!

Öğün atlamayın:  Diyet yaparken aç kalmak, size kilo verdirmez, tam tersi kilo almanıza sebep olur. Bu yüzden sık ve az yiyin. Her gün 3 ana, 2 ara öğün yemeniz en uygun olanıdır.
Taviz vermeyin: Dengeli ve çeşitli beslenmekten taviz vermeyin. Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein alın. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin. Bir porsiyon meyve teniz topu büyüklüğünde, sebze ise yumruk büyüklüğündedir.
Yağlara dikkat edin: Sağlıklı, az işlenmiş ve doymamış yağları, özellikle zeytinyağını tercih edin. Kuruyemişlerden de faydalanabilirsiniz. Ancak kuruyemiş ve yağlı yiyecekleri kararında tüketin. Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak, yağlı etler gibi, doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlara (fast food yiyecekler, fırın ve pastane ürünleri, cipsler) elinizi sürmeyin. Omega 6 yağlarından uzak durun.
Limon ve sirke: Yiyeceklerinize bol limon ve sirke eklemeyi ihmal etmeyin. Sirke ve limon glisemik yükü azaltarak, kilo alımını yavaşlatır. Bu nedenle öğünlerinizde bol sirke ve limon kullanın. Salatalarınıza koyduklarınızla başlayabilirsiniz. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem iştahınızı açar, hem de vücutta su tutulmasına neden olur.
Salataya yüklenmeyin: Hiçbir öğünü salatayla geçiştirmeyin. Salata karın doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça proteinli yiyecek (et, tavuk, balık, yoğurt, peynir) yemeniz gerekir. Salatanıza yağı kendiniz ekleyin. Mayonez ve hazır sos kullanmayın.
Yemekleri kızartmayın: Kızartmalardan uzak durun. Kızartma yerine buğulama, suda kaynatma, fırın ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Una veya galetaya batırarak kızartmak daha fazla yağ çekmesine sebep olur.
Günün son yemeği: Akşam yemeğini azaltıp, son yemeğinizi yatmadan 2-3 saat önce yemenizde fayda var. Diyet yaparken alkolden uzak durun. Ancak bir bardak şarap, sizi acil durumlarda kurtaracaktır.
Su: Bol bol ve sık su için. Sudan sıkıldığınızda meyve çayları ve yeşil çay tüketin. Kahvenin aşırısından kaçın. Meyve konsantrelerine, şeker eklenmiş meyve sularına yaklaşmayın.
Son olarak: her gün tartılmayın. Zaman zaman küçük kaçamaklar yapmaktan korkmayın. Daha çok doğal ot, baharat, sarımsak, soğan, pul biber, hardal kullanın.