14 Mart 2010 Pazar

Pi Sayısının Kısa Bir Tarihi

1.Ondalıkları sonsuz olan sayısı günümüze kadar çok değişik teoremlerle bulunmuştur, hatta Japon Yasuma KANADA, 206.158.430.000 ondalığa kadar hesaplayarak bir dünya rekorunuda kırmıştır,ancak sayısını ispatlamak ve anlamak ayrı bir konu olduğundan, trigonometri , logaritma , integral , türev , limit vs. bilinmesi şarttır,mevcut ispatları 7 sınıf öğrencilerinin anlamasıda mümkün değildir. 

2.Oysa,Şimdi Önerilen yeni seri ve formülleri,eğitim seviyesi c2=a2 + b2 bağıntısını ( Pisagor teoremini) ve 4 işlemi bilen 7 sınıf öğrencileri dahi sayısının nasıl bulunduğunu ve de ispatını anlayabilirler. Araştırmalarımıza göre bu kadar basit anlatıma veya ispata literatürde rastlanmamıştır. .


3.Klasik yöntemle,Yunanlı Arşimed, 'nin 3 ondalık basamağını; 1479'da Uluğ Bey' in gök bilimcisi, Al-Kaşi 16 ondalık basamağını; 1579'da Fransız F. Viete 9 ondalık basamağını bulmuş, ayrıca 2 / 'ye giden sonsuz bir seri yazmıştır, 1593'te Hollandalı Adrian Van Roomen 15 ondalığı; 1610'da Ludolph Van Coulen 35 ondalık basamağı bulmak için hayatının büyük bir kısmını harcamıştır. 

4.Burada kullandığım yöntemde klasik, yani dairenin kenar uzunluğunun çapa bölünmesine dayanmaktadır ama farklı olan, çokgenlerin kenar uzunluklarını bulmak için uzun süre gerekmemektedir. Sadece ispattan tatmin olmak için,pisagor teoreminden faydalanarak bulunan 4-8-16-32 genlerin kenar uzunluklarını,sırasıyla birbirine bölerek ortaya çıkan oranların favori yeni serimizle bulunan oranlarla eşit olduğunu göstermektedir, bu eşitlik 2n+1gen'e kadar devam edeceği süphe götürmediğinden matematik çevrelerince, bu serinin doğruluğu ve anlaşılma düzeyinin ORTA EĞİTİM seviyesinde olmasından dolayıda kabul göreceği muhakkaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder