7 nisan 1933′te Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı’nın ikinci çocuğu olarak Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğan Sakıp Sabancı, iş hayatına 1948′de Akbank’ta stajyer memur olarak başladı.
Üç yılını zatürree hastalığıyla geçirmek zorunda kalan Sabancı, hastalığı nedeniyle liseyi bitiremeden okulu bıraktı ve BosSa Un Fabrikası’nda veznedar olarak çalışmaya başladı.
1955 yılında fabrikanın ticaret müdürü oldu. İki yıl sonra Türkan Civelek ile evlendi ve BosSa Tekstil Fabrikası’nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı.
1964′te Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1966′da babası Hacı Ömer Sabancı’yı kaybetti, bir yıl sonra kardeşleriyle Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş’yi kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
İkinci çocuğu Metin’in zihinsel özürlü olarak doğmasıyla diğer insanlara yardım amacıyla, 1976′da Erol Sabancı Spastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996′da Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu.
1974′te Hacı Ömer Sabancı Vakfı’nı kurdu. 1981′de Londra’da, Türk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka olan Ak International Bank’ı (Sabancı Bank Plc.) kurdu. Yine aynı yıl ABD’de Houston’da ilk kez kalp kapakçığı ameliyatı oldu.
Üç yıl sonra, Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından ilk onursal doktorasını aldı. 1986′da Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
1989′da babası Hacı Ömer Sabancı zamanında toplanmaya başlanan resim ve hat koleksiyonlarının sergilenmesi için SSCB Kültür Bakanlığı’nın daveti üzerine Moskova’da bir sergi açıldı.
Bu sergi, daha sonra dünyanın en önemli müzelerinde sergilenecek ‘Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi’ için başlangıç oldu. Aynı yıl ikinci kez kalp ameliyatı oldu.
1992′de Japon hükümetinden Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı’nı aldı. 1994′te ToyotaSa fabrikasını açtı. 1996′da kardeşi Özdemir Sabancı işyerinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
1997′de Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı. Fransız gıda devi Danone ile yüzde 50 ortaklıkla DanoneSa’yı kurdu. Yine aynı yıl Fransız hipermarket zinciri Carrefour ortaklığı ile CarrefourSa hipermarket zinciri kuruldu.
1998′de ‘Altın Harfler’ sergisi New York’ta Metropolitan Müzesi’nde sergilenerek bu müzede sergilenen ilk özel koleksiyon unvanını aldı. Aynı yıl kardeşi Hacı Sabancı vefat etti.
1999′da İstanbul’da, Sabancı Üniversitesi’ni açtı. 2001′de DuPont’un yüzde 50 ortaklığıyla dört kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren DuuPontSa ve DuSa International şirketlerini kurdu.
Fransız hükümeti, ‘Altın Harfler’ sergisinin Louvre Müzesi’nde sergilenmesini gerçekleştirerek, Fransız-Türk kültür ilişkilerine yaptığı katkılar ve Fransa’nın önde gelen şirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile sürdürdüğü başarılı ortaklıklarından dolayı, Elysee Sarayı’nda yapılan törenle Sabancı’ya Onur Nişanı verdi.
Doğum gününden 71 yıl ve üç gün sonra, 10 nisan 2004 sabası saat 05.55 civarında, tedavi gördüğü hastanede şiddetli akciger enfeksiyonu nedenyile vefat etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder