12 Ağustos 2010 Perşembe

Bebekdere

bedekderekoy1

Öz köyleri olarak adlandırılan Zile hattındaki köylerimizden birisi olup, Sivas-Samsun Demiryolu ile Zile-Artova Karayoluna iki kilometre uzaklıktadır. Dere yatağının iki yanına kurulu olan köy sel tehlikesiyle karşı karşıyadır. Köyün içerisinden geçen bu dere Bebekdere sulama göletine ulaşarak yazın arazi sulamasına önemli ölçüde katkı sağlayarak üründe verim artışını sağlar. Köy halkından bir kısmı muhtemel sel felaketini de göz önüne alarak köyden bir kilometre aşağıdaki arazilerine evler yaparak yerleşmişler ve sanki Yenice köyünün mahallesi gibi yakın olmuşlardır. Hatta öğrencileri Yenice İlköğretim Okulu’na devam etmektedirler. Bebekdere köyünün tahminen iki asır önce kurulduğu söylendiği halde biraz aşağıya göletin ve köy yolunun
üzerindeki sert zeminli tepenin üzerine taşınmasıyla ilgili Köy Muhtarlığının resmi girişimleri devam etmektedir. Rivayetlere göre bu bölgede Bebük isimli bir komutanın yaşadığı ve köyün adının da bundan kaynaklandığı ve daha sonra Bebük’ün Bebek olarak ve köyün içerisinden dere geçmesi sebebiyle de Bebekderesi olarak kaldığı anlatılmaktadır.
Toplam 65 hane olan köyde büyük şehirlere göç sebebiyle ihtiyarlar yaşamakta olup 2008 yılı nüfus sayımı sonucu toplam 184’dür. Bir zamanlar tek bina yetmeyerek ikinci ek binası yapılan okul şu an öğrenci azlığı nedeniyle kapalı bulunmaktadır.
           Ezen, Özcan ve Çakır soyadını taşıyan Çakır Sülalesi’nin Yozgat-Bozok yaylasından,  Cer Hasan Sülalesi de denilen Çetin Sülalesi’nin  de Sivas-Beydülü 
mevkisinden Yozgat-Bozok yaylasına ve oradanda Bebekdere’ye gelip yerleştikleri söylenmektedir  Evcimen soyadını kullananlar Çimenler Sülalesi’ndendirler.
           Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Bebekdere köyü’nün Muhtarı Rıza ÖZEN’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder