12 Ağustos 2010 Perşembe

Devecikarkın

devecikoy2


Ağmusa hattının en son ve Artova’ya 22 kilometre mesafesi ile en uzak köylerimizden biridir. Adını sırtını yaslamış olduğu Deveci dağlarından almaktadır. Sulusaray ve Zile ilçesine bağlı köyler ile Ahmetdanişment köyüne sınırdır. Köyün karşısı maden yataklarıyla dolu tepelerle kaplıdır. Arazisi dar ve kurak olan bir köyümüz olup halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayansa da ne sulu tarım yapılmakta, ne de istenilen düzeyde hayvancılık yapılmaktadır. Tepelerde yayılan birkaç tane koyun ve keçi sürüsüne rastlamak mümkündür. Dağlarından çok güzel kaynak suları çıkmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu yılın büyük bir kısmını gurbette çalışarak geçirmektedir.

Devecikarkın köyündeki Boşnak sülalesinin Tokat merkeze bağlı Çamlıbel yakınlarındaki Bolus köyünden, Kelek sülalesinin ise Seferberlik yıllarında Erzurum’dan gelip buraya yerleştikleri bilinmektedir.

60 haneden oluşan köyde 298 kişi yaşamaktadır. Devecikarkın köyünden olup İstanbul’da ikamet eden 137 hane mevcut olup merkezi İstanbul Silivri’de bulunan Devecikarkın Köyü Yardımlaşma ve Kültür Derneği mevcuttur.

1965 yılında okula kavuşmuş olup mevcut İlköğretim Okulu’nda iki sınıf öğretmeni görev yapmakta ve 47 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Okulun iki katlı ve iki dairelik öğretmen lojmanı bulunmaktadır. Köyün kasaba camisini andıran büyük ve yüksek minareli camisi dikkat çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder