12 Ağustos 2010 Perşembe

Evlidere Köyü

evlidere1


Öz hattı köylerimizden olan Evlidere köyü ismini dere kenarına kurulmasından almıştır. 150 yıl önce kurulduğu tahmin edilen Evlidere daha evvel Gümüşyurt ve Ulusulu köyleriyle birlikte İspolos adında tek köy iken daha sonra ayrı ayrı muhtarlıklar olup ayrı köy hüviyeti kazanmışlardır.

Artova ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Evlidere köyü Gümüşyurt, Ulusulu, Aktaş ve Gazipınarı köylerine komşu ve sınır olup arazileri bitişiktir. Orman kenarına kurulu olan köyün etrafı küçük tepelerle çevrilidir. Doğal yapı itibarıyla yeşil bir örtüye sahip olup, tarım için yeterli arazisi bulunmamaktadır.

Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup buğday, arpa, fiğ, şeker pancarı, mercimek ve nohut gibi ürünler yetiştirilmekte, su yetersizliği nedeniyle kuru tarım yapılmaktadır. Köyün başlıca gelir kaynağı hayvancılık olup, küçükbaş hayvana göre büyükbaş hayvan daha da ağırlıktadır.

Yazın kuruyan dereden başka akarsuyu olmayan Evlidere köyünün kuzeyinde Arpaçukuru ve Sarıpınar adıyla anılan yaylaları bulunmaktadır. Ne yazık ki İstanbul Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere göç vermesi nedeniyle bu yaylaları kullanacak insan potansiyeli bulunmamakta ve yaylalar boş ve garip kalmaktadır. Kırk haneden oluşan köyde sürekli oturan hane sayısı yirmi altı olup diğerleri yaz aylarında gelerek köyü şenlendirmektedirler. Köyde daimi kalan hanelerde yaşayanlar da genellikle yaşlı insanlardır. Bu nedenle de 1947 yılında açılarak eğitim-öğretime başlayan okul öğrenci azlığı nedeniyle 2007 yılında kapatılmış olup birkaç öğrencisi Artova Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda okumaktadır.

Evlidere köyündeki belli başlı sülaleler;

Haytalar sülalesi şu an Küsmez soyadını, İslamoğulları sülalesi Çıtak soyadını, Karasoyoğulları sülalesi Ağaç ve Güleryüz soyadını taşımaktadırlar. Seferberlik döneminde Erzincan Refahiyeden gelen ve Kürtler olarak anılan sülale ise Yılmaz, Gülmez ve Kazmacı soyadlarını taşımaktadırlar.

Köyün yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden doktor Duran GÜLERYÜZ Samsun’da göreve yapmaktadır.

2008 yılı nüfus sayımına göre toplam 159 kişinin yaşadığı Evlidere köyünün Muhtarı Güzel KAZMACI’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder