Denizle ilgili en önemli belgelerden sayılan Kitab-I Bahriye’de, 1521′de, Kale’yi Bodrum’la özdeşleştirip eşdeğer gören Osmanlı denizcisi Piri Reis ne güzel anlatıyor:
Bodrum bir küçük kaledir. Ol kalenin önünde hub vasi (çok hoş, geniş) liman vardır. Mezkûr (adı geçen) liman hüdai (tanrısal) bir bucaktır. Ol bucağın ağzına kıbleden (kuzeyden) rüzgâr girmesin için (diye) kâfir (tanrı birliğine inanmayanlar) zamanında döküntü taşlar dökmüşlerdir. Limana ol (o) taşların ortasından girilir kim (ki) ağız koymuşlardır).
15. yüzyıl başlarında St. Jean Şövalyelerince yapılıyor bu Ortaçağ kalesi. 1402 Ankara Savaşı’nda Timur’un ordularınca İzmir’deki kaleleri yıkılan şövalyeler Ege’de bu kez Bodrum’u seçiyorlar.
Rodos’ta odaklanan Katolik mezhebinin çeşitli uluslarından oluşan bu savaşçı papaz şövalyeler, Bodrum’daki yeni barınaklarına St. Petrus’un adını veriyorlar; bölgeye ise, Petronium. Gezip konaklayacağınız, eğlenip dinleneceğiniz bu olağanüstü beldenin, Bodrum’un, adına kaynaklık ediyor bu isim.
Bodrum’un her yerinden görülecek biçimde yükselen bu görkemli yapı,iç içe üç surdan oluşuyor. İngiliz Kulesi, Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, AlmanKulesi ve İspanyol Kulesi (Yılanlı Kule) adını taşıyan beş kulesi ve Gotik kilisesi ile göz kamaştırıyor. Kalenin yapımında St. Jean Şövalyeleri’nin, Mozole’den alınan taş, yontu ve kabartma kalıntılarını kullanıyorlar.
I. Süleyman (Kanuni)’nin Rodos’u almasıyla şövalyelerin anahtarını teslim ettikleri kalenin kilisesi camiye dönüştürülüyor 1525 yılında. Ve derken II. Abdülhamit 1895′te bir de hamam ekliyor, Osmanlı döneminde hapisane olarak kullanılan Kale’ye.
Beğeni ile gezip göreceğiniz bu tarihsel yapının dış duvarı, Alman mimar Heinrich Schlegelholt’un ürünü. 1415-1437 yılları arası gerçekleşiyor. 1436′da yaptırılan İtalyan Kulesi’nn mimarı Angelo Mascettola ve gezerken mola verin şarap içeceğiniz İngiliz Kulesi 1480 yılında ekleniyor. Klasik dönemin son değişiklikleri ise, 1476-1503 yılları arasında gerçekleştiriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder