20 Ağustos 2010 Cuma

Fatih Terim


(Adana, 1953-  )

Futbolcu, antrenör, teknik direktör. Futbola Adana’da başladı. 1975’de Galatasaray’a transfer oldu. Galatasaray ve Milli takımda başarıyla oynadı. 1981’de Milli Takımda 54 kez oynadı, altın madalya aldı.

Fatih Terim futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük kurslarına gider. Ankaragücü'nü iki Göztepe'yi bir yıl çalıştırdı.

1990-1993 tarihleri arasında Ümit Milli Takım hocalığını A Milli Takım Teknik Direktörlüğü yaptı. A Milli Takım Teknik Direktörü olarak ilk maçına Ekim 1993'te çıktı. Daha sonra Galatasaray’ın başına geçenTerim, takımı dört yıl üst üste şampiyon yaptı. Takımın mali problemlerinden futbolcunun psikolojisine kadar ilgilenen bir teknik drektördür Fatih Terim. Galatasaray’a UEFA kupasını kazandırır.

1999-2000 Sezonu'nda Galatasaray'a UEFA Kupası'nı kazandıran Fatih Terim, kariyerini İtalya Futbol 1.Lig takımlarından Fiorentina'nın Teknik Direktörü olarak sürdürdü. Bu takımdaki başarılarıyla İtalyan futbol kamuoyunun dikkatlerini üzerine topladı. 2001-2002 futbol sezonunda ise dünyaca ünlü Milan takımı ile anlaştı. Fakat ilk yarının ortasında görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

2005 yılında tekrar Türk Milli Takımı'nın başına getirildi.Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in karnesinde 30 galibiyet, 17 beraberlik, 14 de yenilgi bulunuyor. Aldığı mağlubiyetler ve beraberliklerden sorumlu tutuldu. Fakat daha sonrasında elde ettiği Norveç ve Bosna-Hersek galibiyetleriyle Türkiye Milli Takımını Avusturya ve İsviçre'de yapılacak olan EURO 2008 finallerine götürdü. Şampiyonada Milli Takım yarı finale yükseldi. Yarı finalde Almanya'ya 3-2 yenildi ve Avrupa 3. Oldu. Fatih Terim bu turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder