12 Ağustos 2010 Perşembe

Mertekliköy

merteklikoy

Öz hattı köylerimizin Zile’ye en yakın, Artova’ya ise 25 kilometre mesafe ile en uzak olan köylerimizdendir. Artova-Zile karayolundan sola ayrılıp demiryolu geçildikten sonra Mertekli’ye ulaşılır. Ormanlarla kaplı yemyeşil bir tepenin eteğine

kurulmuş olan köyümüzün dar olan arazi yapısı nedeniyle sürekli büyük şehirlere göç vermiş olup 1970 yılı nüfus sayımında 281 olan nüfusun 2008 yılı nüfus sayımında 67’ye düştüğü görülmektedir. Ev sayısı kırk civarında olup sürekli oturan hane sayısı onsekizdir. İstanbul ve İzmire göç etmiş olan köy halkından bir kısmı yazları gelerek köyü şenlendirmektedirler.

Köydeki Küp Hüseyingil sülalesi Solmaz soyadını, İbişgil sülalesi Erçelik soyadını, İmamgil sülalesi ise Tuncel sayadını taşımaktadırlar.

Köydeki gençler sayılacak kadar az sayıda olup, nüfusun büyük çoğunluğu elli yaş üzeri olan insanlardan oluşmaktadır. Öğrenci azlığı nedeniyle İlköğretim Okulu kapalı olup mevcut öğrencilerin birkaçı Ulusulu İlköğretim Okulu’nda, bir kaçı da Artova Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda eğitim-öğretimlerine devam etmektedirler.

Köyde yaşayanların geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup, hemen hemen her haneden birkaç kişi büyük şehirlere yerleşmiş olduklarından onların da ekonomik katkıları olmaktadır.

Mertekli köyü Muhtarı Ali ERÇELİK’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder