7 Ağustos 2010 Cumartesi

Şövalye Adası, Fethiye, Muğla

Şövalye adasının tanımı Fethiye Körfezi nin ağzında, körfezi koruyormuş gibiyerleşmiş ada dır.Antik çağdan sonra yakın tarihe kadar Fethiye nin önemiİskelesi’nin tüm Meğri ovasının dünya ile tek bağlantısı olmasıdır. Fethiyeliaskere iskeleden bindiği gemi ile gitmiştir. Yükünü gemilerle getirtmiştir.Ürettiklerini de gemi ile göndermiştir. Şövalye adası, çevresi sarp dağlarlaçevrili – uzak diyar anlamına gelen Meğri nin dünyaya açılan tek penceresininkoruyucusudur.
Tarihi hakkında derin bir araştırma ve belge bulunmayan şövalye adasının, 1426 daMenteşe Beyliği nin düşüşünü takiben papalık, Venedikliler, ve RodosŞövalyelerinin bölgede hakimiyetinin artması ile 1473 te Venediklilerin Meğri yialdiğı, bir kale kurup önce oraya; sonra, adı Şövalye Adası olacak olan limanahakim adaya yerleştiği söylenir. Rodos un Kanuni tarafından fethedilmesinedek.
Jeolojik Dönemlerde ana karanın bir parçası iken, OyuktepeYarımadasından koparak müstakil bir parçaya dönüşen Şovalye Adası,Antik GlaukosKörfezinin en güneyini kapatarak,Fethiye Körfezine doğal bir liman özelliğikazandırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder