7 Ağustos 2010 Cumartesi

Caunos, Fethiye, Muğla


Kaunos antik kentinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, M.Ö. 3000 yıllarında Milet Kralı Miletos’un oğlu Kaunos tarafından kurulduğu sanılmaktadır.
Bu antik kent, tarihte zaman zaman Likya, zaman zamanda Karya kenti olarak karşımıza çıkmakta ise de dil, inanış, giyim ve yaşam tarzı olarak çok farklı bir ulus özelliği taşımaktadır. Kaunos kenti devrinin en önemli ticaret limanı durumundadır. Bir müddet bağımsız olarak yaşayan kent, diğer tüm komşuları gibi Persler’in, B. İskender’in daha sonrada Roma ve Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. Bizansın son dönemlerine doğru, şehri çevreleyen deniz ve limanın kumlarla dolması sonucu, şehir denizden uzaklaşarak liman özelliğini yitirmiştir. Yöre 1291 yılında Menteşeoğullarının, 1424 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’nu sancak beyliği görevini yapmıştır.
Kanal boyunca kıyıdaki sarp kayalar üzerinde MÖ. 4.yy ait olduğu sanılan Likya tipi kaya mezarlarından, B. İskender istilası ile yarım kaldığı sanılan bitmemiş kral mezarı son derece ilginçtir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder