7 Ağustos 2010 Cumartesi

Patara, Fethiye, Muğla

Fethiye’ye 78 km. mesafedeki Gelemiş Köyü otel, motel, Restaurant ve barlarıyla yaklaşık bin yatak kapasiteli, bir konaklama merkezidir. Köyün en büyük özelliklerinden bir diğeri, köye 1 km. uzaklıktaki Patara antik kenti ve Patara plajıdır. Patara, sığ denizi ve 21 km. uzunluğundaki kumsalı ile bölgenin en güzel plajlarından birine sahiptir.
Likya kıyılarının en önemli ve en eski şehirlerinden Patara’nın antik çağlardaki adı PTTARA idi. Xanthos’a 15 km. uzaklıktaki bu kent, çağının en önemli limanı ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda tanrı Apollon’a adanmış ünlü bir bilicilik merkezidir. Ne yazık ki yapılan kazılarda, kâhinleriyle ünlü Apollon tapınağının yeri bugüne kadar belirlenememiştir. B. İskender zamanında deniz üssü olarak önemli bir rol oynayan kent MÖ. 196’da Suriye kralı 3. Antiochos’un eline geçerek, Romalı ve Rodosluların tüm çabalarına rağmen MÖ 189’daki Apemka barış antlaşmasına kadar onun elinde kalmıştır.

M.Ö. 42’de Xantos’taki felaketten sonra Brutus Patara’nın üzerine yürümüş ve fazla bir direnme görmeden şehri ele geçirmiştir. İmparatorluk döneminde de Likya’nın önemli kentlerinden biri olmayı sürdüren Patara, Likya birliğinde üç oy sahibi olmakla birlikte, birliğin arşiv denetleyicisi görevini de üstlenmiştir. Myra papazı St. Nicholaus’un doğum yeri olarak bilinen Patara 4. yy. Hıristiyan çevrelerince önemli bir dini merkez durumundadır. Çok geniş bir alana yayılmış olan Patara antik kalıntılarının büyük bir kısmı bugün kumlar altındadır. Kent girişinde yol üzerindeki Roma devrine ait mezarlar ve Likya tipi lahitlerin yanı sıra, tipik Roma mimarisi ile yapılmış üç kemerli bir kapı dikkati çekmektedir. Kapının her iki yanında yer alan yazılardan MS. 100’de roma valisi Mettius Motestus tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder