7 Ağustos 2010 Cumartesi

Xanthos, Fethiye, Muğla


Likya uygarlığının en büyük ve en önemli kenti olan Xanthos’un adı, Likya tarihiyle bütünleşmiş gibidir. Fethiye-Kaş karayolu üzerindeki Kınık köyünde yer alan asırlar boyunca zorba istilacılara ve haksız yağmalamaya karşı gösterdiği başkaldırıları ile ünlü bu onurlu kent, ne yazık ki 1838 yılında Sir Charles Fellows tarafından Britisih Museum adına yapılan tarih yağmacılığı karşısında çaresiz kalmıştır. Böylesine görkemli bir uygarlığa ait yüzlerce eserin acımasızca yerlerinden sökülerek gemilerle ait olduğu topraklardan binlerce km. Uzaklıktaki İngiltere’ye taşınmasına rağmen, geride kalabilenlerde Likya uygarlığının en güzel örneklerindendir.

Xanthos’un tarihteki ilk kaydı MÖ. 540 civarında Pers generali Harpagos’un küçük Asya batısını işgalinde ortaya çıkmaktadır. General, Karya’dan Xantos vadisine yürümüş, burada Likya’nın büyük direnişi ile karşılaşmıştır. Düşman ordusunun sayıca üstünlüğü karşısında kentte mahsur kalan halk karılarını, çocuklarını, esirlerini ve tüm mallarını Akropol’e toplayıp, ateşe vererek tek kişi sağ kalmayana dek savaşı sürdürürler. Savaş sırasında kent dışında olan 80 kadar aile Xantos kentini yeni baştan kurarlar. Pers hakimeyitinden sonra B. İskender tarafından alınan Xanthos, MÖ. 309’da Ptolemy hanedanın daha sonrada Suriye kralı 3. Antiochos’un eline geçer.
Kısa bir süre Rodos egemenliğinde yaşayan kent, MÖ? 42’de Brutus tarafından işgal edilir. Günlerce süren kıyasıya bir savaşın sonunda daha fazla dayanamayacaklarını anlayan kent halkı, teslim olmak yerine tarihlerinde ikinci kez intihar ederek tüm kenti ateşe verirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder