Altınbeşik Mağarası |
Akseki İlçesine bağlı Ürünlü köyünün doğusunda derin ve sarp Manavgat Vadisinin batı yamacında bulunur. Toplam uzunluğu 2500 m. olan mağaranın girişe göre en yüksek noktası 101 m. dir. Yatay ve kısmen aktif mağaradır. Mağaranın alt ve orta seviyesinin zaman zaman aktif olması nedeniyle kurak mevsimlerde de büyük ölçüde göletler oluşmaktadır. Üst seviye devamlı kurudur. Mağara havası çok rutubetli ve ortalama ısısı 16-18ºC civarındadır.
Altınbeşik Mağarası Türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. Çevrenin karstik topoğrafyası ve çam ormanları güzel manzara oluştururlar. Mağara çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbücesuyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik - Düdensuyu Mağarasında son bulur. Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km.den fazla uzunluğu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir.
Aktivitesinin tamamen yitirmiş olan üst seviyede büyük kaya blokları dikkati çeker. Bunun yanında sarkıt ve dikitler vardır. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 m. mağaranın alt seviyesini oluşturur ve devamlı sular altındadır. Alt seviyenin bitiminde 40 m. lik dik bir çıkışı vardır. Bu çıkış ve bitişik duvarlar beyaz renkli kalın travertenlerle kaplıdır.
Antalya ve İlçelerindeki Diğer Mağaralar
- Aslanlı (Yaren) Mağarası, Merkez
- Beldibi Mağarası, Kemer
- Büyük Dipsiz Mağarası, Merkez
- Çimeniçi Mağarası, Alanya
- Damlataş Mağarası, Alanya
- Derya Mağarası, Merkez
- Dim (Gavurini) Mağarası, Alanya
- Geyikbayırı Mağarası, Merkez
- Gürleyik Mağarası, İbradı
- Karain Mağarası, Merkez
- Kocadüden Mağarası, Akseki
- Kocain Mağarası, Merkez
- Konakaltı Mağarası, Merkez
- Küçükdipsiz Mağarası, Merkez
- Mahrumçalı Mağarası, Manavgat
- Oruç Düdeni Mağarası, Akseki
- Papazkayası Mağarası, Merkez
- Peynirdeliği Mağarası, Kemer
- Tilkiler Mağarası, Manavgat
- Yerköprü Mağarası, Merkez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder