Karain Mağarası |
Antalya’nın 30 km. kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde bulunur. Türkiye’nin en büyük doğal mağaraları arasında yer alan Karain mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 m., denizden ise 430-450 m. yüksekliktedir.
İnsanlık tarihinin başlangıcındaki süreç içinde mağara, alt Yontmataştan başlayarak, orta ve üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Protohistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da yaklaşık 11 m. yi bulan kalın bir kültür dolgusu içermektedir. Ancak mağaranın en uzun süren ve en önemli iskanı Paleolitik (Yontmataş Çağı) ile ilgilidir.
Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olup, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain Mağarasında yapılan kazalarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesinde ve mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesinde sergilenmektedir.
Karain Mağarası, Antalya
- Altınbeşik Mağarası, Akseki
- Aslanlı (Yaren) Mağarası, Merkez
- Beldibi Mağarası, Kemer
- Büyük Dipsiz Mağarası, Merkez
- Çimeniçi Mağarası, Alanya
- Damlataş Mağarası, Alanya
- Derya Mağarası, Merkez
- Dim (Gavurini) Mağarası, Alanya
- Geyikbayırı Mağarası, Merkez
- Gürleyik Mağarası, İbradı
- Kocadüden Mağarası, Akseki
- Kocain Mağarası, Merkez
- Konakaltı Mağarası, Merkez
- Küçükdipsiz Mağarası, Merkez
- Mahrumçalı Mağarası, Manavgat
- Oruç Düdeni Mağarası, Akseki
- Papazkayası Mağarası, Merkez
- Peynirdeliği Mağarası, Kemer
- Tilkiler Mağarası, Manavgat
- Yerköprü Mağarası, Merkez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder