26 Eylül 2010 Pazar

Çoruh Vadisi

Çoruh Vadisi
















Çoruh Vadisi, kretase, kristalin şistler, granit, eosen flişleri ve volkanik maddelerden oluşmuştur. Genellikle dar ve derin boğazlar halinde ilerler. Ancak Çoruh Nehri, yumuşak yapısı nedeniyle, enine aşındırmalarla bazı yerlerde vadisini genişletmiştir. İl sınırları içerisindeki uzunluğu yaklaşık 150 km’yi bulan Çoruh Vadisi, iki bölümden oluşur. İlk bölümü, il sınırlarına girdiği Yusufeli ile Zeytinlik bucağı arasında kalan bölüm olup, yaklaşık 100 km uzunluğundadır. Yusufeli’ye doğru yer yer genişleyen vadi tabanının en geniş yeri, Yusufeli ilçe merkezinin bulunduğu alandır. İkinci bölüm ise, Zeytinlik’ten başlayıp, kuzeye doğru 50 km uzanarak Borçka’dan geçer. Vadi, Gürcistan sınırında son bulur. Bu ikinci bölüm, daha dar ve derindir. Ancak, Muratlı (Maradit) bucağı yakınında genişlemeye başlayarak Gürcistan topraklarına uzanır.
Çoruh Nehri'nde Treking














Zeytin, fıstık çamı ve diğer Akdeniz ikliminde yetişen bitki örtüsünü içinde barındıran Çoruh Vadisi, ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ile görülmeye değer yerlerdendir.
Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, rafting ve nehir kanosu için ideal bir parkur oluşturur. Çoruh Nehri'ne paralel uzanan Kaçkar Dağları da trekkingçiler için eşine az rastlanır yürüyüş olanakları sunar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder