5 Mayıs 2011 Perşembe

YAKA BELDESİ

Tarihi Durumu
Beldemizin kuruluşu kesin olarak bilinmemekle beraber 350-400 yıl önce kurulduğu tahmin edilmektedir. Beldemiz halkı genelde dağ keçili yörüklerden oluşmaktadır.
Halkımızın oluşumu; atalarımızın anlattıklarına göre Horzum yörüklerinden birkaç ailenin yerleşmesi ile köyün şimdiki beldemizin çekirdeği oluşmuştur.
Yaka Beldesi 1945 yılına kadar Isparta İli Keçiborlu kazasına bağlı iken, 1945 yılında Başmakçı Bucak olunca Afyon İli Dinar İlçesine; 1959 yılında Dazkırı'nın ilçe olması ile Dazkırı ilçesine; 10.06.1987 tarihinde Başmakçı ilçe olunca da Yaka köyü olarak Başmakçı ilçesine bağlanmıştır.
Yaka beldesi köy iken, 1997 nüfus sayımında 2556 olması nedeniyle, 30.12.1998/23570 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 98/50323 nolu karar ile belde olmuştur.

Coğrafi Durumu
Yaka Beldesi Başmakçı İlçesinin güneydoğusunda Söğüt dağlarının eteğinde, doğuda Ovacık Köyü, güneydoğuda Çığrı, güneybatıda Yassıören, kuzeybatıda ise Başmakçı , kuzeyde Akkoyunlu ve Sarıköy, kuzeydoğuda Aşağı Beltarla ve Yukarı Beltarla köyleri ile çevrilmiştir.
Yaka beldesinin rakımı 900 metredir. Doğusu Çamlık Fidanlık ve Ardıç ormanları, batısı ise sulak ova ve bahçelerle çevrilmiştir. Beldede narenciye hariç her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Hububat az miktarda yetiştirilmektedir.

Ekonomik Durum
Beldemizde ekonomi tarıma dayalıdır. Genelde sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Halıcılık, gülcülük ve hayvancılık yapılmaktadır. Daha çok sığır ve keçi beslenmektedir. Beldemizde arazinin % 80'i sulak arazidir. Çok miktarda kavak yetiştirilmektedir. Hayvancılık için yeterli mera yoktur. Beldemizde narenciye dışında her türlü meyve yetiştirilmektedir. Vişne, Kiraz, Erik, Elma, Haşhaş, Gül çiçeği, Arpa, Buğday, Şeker Pancarı halkımızın elde ettiği belli başlı ürünlerdir.
Sosyal Hayat ve Turizm
Beldemizde genelde tek veya iki katlı avlulu ahşap evler mevcuttur. Bir kaç yıldır betonerme ve bahçeli ev tipleri yapılmaktadır. Beldemizde tüm yerleşim alanlarında elektrik, telefon, su ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. Beldemizde kaloriferli camimiz vardır. Çok amaçlı köy konağı olarak yapılan binanın üzerine belediye binası yapılmış ve hizmete girmiştir.
Halkın yaptığı sağlık ocağı hizmetlerine devam etmektedir. Belediyemizde anons sistemi vardır. Beldemize 40 adet çöp konteynırları yaptırılarak ilçe belediyemizin yardımıyla çöplerimiz toplanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder