Niksar Cin Camii (H.555/M.1160) Anadolu Türk Mimarisinin günümüze ulaşabilen erken örneklerinden biridir.
Niksar ilçesinde, kale surları içerisinde, meyilli bir arazideki caminin kitabesinden öğrenildiğine göre, Melik Sâlâr Aydoğdu tarafından h. 555 (1160) yılında yaptırılmıştır.
Anıtsallık yönünden hiç bir iddiası bulunmayan yapının moloz taş duvar örgüsü de döneminin tekniğini yansıtmaktadır.
Cin Camii'nin plân tipolojisi yönünden belirleyici yanı üst örtüşüdür.
Kareye yakın dikdörtgen mekânın tonozla örtülmesi, çevredeki diğer dinî yapılarda görülmeyen bir özelliktir veya en azından benzer erken örnekler günümüze ulaşmamış olabilir.
Cin Camii'nde topografyanın belirleyici bir unsur olduğu ve buna bağlı olarak giriş açıklığının batı yönüne açıldığı görülür.
Kitabesinin mealen anlamı şöyledir:
“Bu mübarek mescidin yapılmasını, Melik Sâlâr Aydoğdu, Allahın rızasını kazanmak için şanı yüce olan Allahın sayesinde beş yüz elli beş senesinde emretmiştir.”
Cami moloz taştan dikdörtgen planlı olup, üzeri beşik tonozla örtülüdür. Kuzey duvarı tamamen yanındaki tepeye yaslanmış olan caminin doğu cephesi dışa kapalıdır. Güney cephesinin ortasındaki yuvarlak mihrap çıkıntısı ve bunun iki yanında da dikdörtgen söveli birer pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin üzerine birer küçük mazgal pencere daha açılmıştır. Caminin iç mekânında bezeme unsuru bulunmamaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 1970 yılında uzun süre terk edilmiş olan caminin içerisini temizlemiş ve onarmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder