25 Haziran 2011 Cumartesi

Eşek Adası, Çeşme, İzmir

Eşek Adası, Çeşme, İzmir
Eşek Adası, İzmir´in Çeşme ilçesine bağlı adalardan biridir ve Sakız Adası yakınlarındadır. Vaktiyle bu adaya bırakılan eşekler, burada çoğalmışlar ve dolayısıyla da Ada, Eşek Adası adını almış.
Turistlerin uğrak yeri olan Çeşme´den günübirlik turlarla ziyaret edilebilen Eşek Adası, yerli-yabancı pek çok turistin de ilgisini çekmektedir. Ziyaretçileri tarafından kendilerine bol bol karpuz kapuğu ve bayat ekmek taşınan eşekler, teknelerin yaklaştığını görünce kıyıya yanaşırlar.

Alman kökenli bir hayvan koruma derneği olan Pro-Animale tarafından eşeklerin bakımı ve yem ihtiyacı karşılanmaktadır. Adada bulunan kaynaktan çıkan tuzlu suyun arıtılması için dernek tarafından adaya bir enerji sistemi kurulmuş. Buna, sıcak su ihtiyacının karşılanması için de güneş enerjili su ısıtma sistemi de eklenmiştir. Bu sayede eşeklerin bakımı için adada bulunan halkın suyu arıtmadan, elektrik ihtiyaçı da güneş enerjisinden sağlanmış oluyor.
Adada bulunan ve derinliği 60 metreye kadar inebilen yarık kaya noktası, dalgıçlar için cazip bir yer olabilmektedir.
Son günlerde bazı parti mensupları tarafından adanın 2004 yılından beri Yunanlılar tarafından işgal edildiği ortaya çıkarılmıştır. Adaya girmek isteyen partililer, Yunan askerleri tarafından bir engellemeyle karşılaşmışlardır. Bodrum ve Didimli balıkçılar da, adaya yaklaştırılmadıklarını, yaklaştıkları takdirde Yunan botlarının müdahalesiyle karşılaktıklarını söylemektedirler.
Çeşmeye 1 saatlik deniz mesafesinde bulunan bu özel yer,tertemiz koyları ve buranın meşhur eşekleri ile sizleri karşılar.Sualtı ve suüstü sporlarına uygun konumu ve doğal pozisyonu ile kuzey rüzgarlarına kapalı bu alan tamami ile maki bitki örtüsü ile kaplıdır.Bu adanın en güzel yanlarından biride üzerinde yaşayan eşekleridir.Eşeklerin yaşaması için bu adada bulunan rüzgarla çalışan bir su kuyusu bulunmaktadır.Ada milli parkların koruması altındadır ve geceleri konaklamak mümkün değildir.Buranın doğal kokusu sizi en etkileyen taraflarından biri olacaktır.Bu adanın hemen yanında karaada ve doğal bir akvaryum görünümünde olan mavi koy bulunur.

Nasıl Gidilir?
Eşek Adası, Çeşme´ye bağlı bir ada olduğundan, adaya ulaşmak için önce Çeşme´ye gitmeniz gerekmektedir.
Çeşme, İzmir´e bağlı bir ilçe olup, İzmir´le arasındaki mesafe 87 km.´dir ve 1 saat sürmektedir.
Eğer uçakla gelmek isterseniz, İzmir Adnan Menderes Havaalanı´na iniş yaptıktan sonra, oradan Çeşme´ye ulaşabilirsiniz.
Eğer karayolu ile gelecekseniz, iki yol mevcuttur. Bunlardan biri 77 km.´lik dar bir yol(İzmir-Çeşme Yolu), diğeri ise 80 km.´lik İzmir-Çeşme otoyoludur.
Otobüsle, birçok firmanın Çeşme´ye seferi vardır.
Çeşme´ye ulaştığınızda, günlük turlara katılarak Eşek Adası´nı ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder