19 Haziran 2011 Pazar

Kızılca Mahallesi, Artova, Tokat

Kızılca Mahallesi Camii, Artova, Tokat
Artova’nın 1944 yılında ilçe olmadığı dönemlerde Kızılcaköyü olarak bilinen yerleşim yerinin adı o günden sonra Kızılca Mahallesi olarak değiştirilmiştir. Artova’nın en eski ve en büyük mahallesidir. En büyük olmasının ardında yatan gerçek ise; şu an Artova’nın diğer mahallelerinde oturanların büyük çoğunluğu Kızılca Mahallesi doğumlu olup daha sonra taşınmış olmalarıdır.

Artova Lisesi’nin biraz yukarısından başlayan mahalle sınırı Sağlıca yolu çıkışında son bulmakta olup Artova’nın bir tane olan mezarlığı da Kızılca Mahallesi hudutları içerisindedir. Mahalle halkının geçim kaynağı genelde tarım ve özellikle de hayvancılığa dayanmaktadır. Hemen hemen her evin yanında bir ahır görmek mümkündür. Bazı ailelerden Adoçim Çimento Fabrikası ile resmi kurum ve kuruluşlarda çalışanlar bulunmakta olup sigorta-bağkur ve emekli sandığı emeklileri de mevcuttur.

Kızılca Mahallesi mukimlerinden Kâmiller sülalesinin Kars’ın Susuz ilçesinden gelmiş oldukları bilinmekte olup Yalçın soyadını kullanmaktadırlar. Akaydan soyadını taşıyan ailelerin de Kars-Susuz’dan geldikleri söylenmektedir. Lökerler sülalesi Öztürk soyadını, Molla Eminler sülalesi Kurt soyadını, Ömercikler sülalesi Sever soyadını, Çil Ömerler sülalesi Sezek soyadını, Bektaşlar sülalesi Aydan soyadını kullanmaktadırlar. Günay soyadını taşıyanlar ile yukarında geçen Kâmiller sülalesi dışında olup Yalçın soyadını kullanan ailelerin 93 harbi diye bilinen Osmanlı-Rus savaşı sırasında Erzurum’un Oltu ilçesinden geldikleri bilinmektedir. Ayrıca bu mahallemizde Dirican, Erden, Doğan, Yücel, Çuhacılar, Karabulut, Demir, Avcı ve Bıyık soyadlarını kullanan aileler de bulunmaktadır.
Kızılca Mahallesinin Sembolü, Çekiç Kayası

Çocuğu olmayan kadınlar ile annesini emmeyen buzağı ve kuzular bu kayanın etrafında dua edilerek üç defa dolandırılırsa bu isteklerin yerine getirileceğine dair bir anlayış mevcut bulunmaktadır mahalle halkı arasında.


Artova’da yapılan düğünlerde Cumartesi günü damat traş olduktan sonra davul-zurna eşliğinde kalabalık bir grup ile birlikte Kızılca Mahallesi Camisinin yüz metre kadar güney-doğusun bulunan Aşağıpınar’ın yanındaki (üstte resmi görülen) bu kayanın önüne getirilerek hayırlı bir yuva ve evlatlar için dua edilir. Buraya kadar olanı gayet güzel de, ya bundan sonrası..? Bundan sonra da damat ve yakınları Aşağıpınar’ın havuzundaki suya basılır, çıkarılır. Yaz-kış hiç fark etmez. Düğünü yazın yapanlar biraz daha şanslı. Damada yapılan bu işkence-i şaka ile yetinilirken yakınları sırıl sıklam sudan çıkarılıp çeşmenin önündeki çamurlara yatılırlar.


Kızılca Mahallesindeki Aşağıpınarda altta resmi bulunan taştan oyma çeşme havuzunun bulunduğu yerde Yunak adı verilen, mahallelinin çocuklarını ve çamaşırlarını yıkadığı bir ortak mekan bulunmaktayken yirmi yıl kadar önce burası yıkılmıştır, ancak yinede halk burayı yunak yeri olarak bilmektedir.

Kızılca Mahallesinden devletin değişik kademelerinde görev yapanlar:

Mehmet Kaya KURT …….Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı

Musa Mehmet DEMİR……Avukat

Mehmet Emin DİRİCAN….Uzman Doktor

Naci ÇUHACI……………..Mercedes İstanbul Fabrikasında Yönetici

Hikmet DOĞAN………… ..Doktor (Almanya’da)

Ercan YALÇIN…………… Avukat (İstanbul’da)

Lütvü YALÇIN…………. ..Artova Lisesi Müdür Yardımcısı

İsmail KURT……………. ..Tokat Sağlık Müdürlüğünde Yönetici

Yunus KURT…………….. Ziraat Mühendisi

Halil İbrahim SEVER…….Ziraat Mühendisi

Füsun ÖZTÜRK SARIER..Eczacı

Kızılca mahallesinde en çok dikkati çeken husus mahallelinin birlikte hareket etme ruhudur. Mahalleli sevinçli ve kederli zamanlarında kenetlenmiş durumda olurlar. Cenazelerin bekletilmeden defnedilmesi de ayrıca dikkat çeken bir husustur. Şöyle ki;

Gece rahmetli olan birinin cenazesi öğle namazından sonraya bekletilmeyip saat on civarında cenaze namazı kılınarak defnedilir ve katılım çok yüksek olur.

Kızılca Mahallesi Muhtarı; Mustafa SEZEK’tir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder