Çukur Medrese (Yağıbasan Medresesi), Tokat
Sulusokak’ta Takkeciler Camii’nin güneyindedir. 1148 ve 1157 yılları arasında yapılmıştır. En önemli özelliği Anadolu’nun ilk medreselerinden biri olmasıdır. Avlu kubbesi 14 metre çapında ve ortasında 10 metreye yakın açıklığı vardır. Birisi Niksar’da diğeri de Basra’da olmak üzere bu özelliği taşıyan 3 medreseden biridir. Moloz taştan sade ve süslemesiz olarak inşa edilen yapı, iki yandan da eyvanlar ve tonozlu odalarla çevrelenmiştir. Bugün harap durumda olan medrese Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus’un hükümdarlığı döneminde 1247 yılında onarım görmüştür. O günden bu yana asırlardır ihmal edilmiş, özellikle Osmanlılar zamanında göçmen barınağı olarak kullanılmıştır. 1939 yılındaki yer sarsıntısı kubbe tonozlarda çökme ve çatlamalara yol açmış onarım kitabesi düşerek parçalanmıştır.Medresenin Restorasyonu
Tokat'ta, Danişmend Hükümdarı Nizameddin Yağıbasan tarafından yaptırılan ve Anadolu'nun ilk medresesi olan Çukur Medrese'nin restorasyon çalışmaları başladı. Tokat'ın tarihi mekanlarından Sulu sokak Çarşısı'nda bulunan ve Yağıbasan Medresesi adıyla da bilinen Çukur Medrese'nin restorasyonunda 20 kişilik bir ekip çalışacak.
Şantiye Şefi Temel Gündüz, Çukur Medrese'deki restorasyon çalışmalarının 5 aylık bir sürede tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, "Selçuklu öncesi beylikler döneminde yapılan eser 1247 yılında restore edilmiş. Kayıtlarda, bu medresede gök bilimleri araştırmalarının yapıldığına yer veriliyor. Daha sonra burayı vatandaşlar imarethane gibi kullanmış, tahrip edilmiş, dolgu çalışmaları yapılmış. Biz kalabalık bir ekiple işi Aralık ayı sonunda bitirmeyi taahhüt ettik" dedi.
Gündüz, günümüzde restorasyon işlerinin hızlandığını ve alınan işlerin kısa sürede tamamlanarak teslim edildiğini kaydederek, "Restorasyon işi bir ekip işi. İyi bir kadro kurulduğunda verilen günde bu işler istenildiği gibi tamamlanır ama hepsi paraya bağlı. İhale sistemleri değişti. Daha önce çıkan ödenekle işin bir kısmı yapılıyor, yeni ödenekle çalışma devam ediyordu. Ama şimdi keşifler iyi, çıkan keşfe göre müteahhit ihaleye giriyor. Her 1-1.5 ayda yapılan işe göre hakediş alıyoruz. Bu anlamda işçiler ve müteahhit zorlanmıyor ve işler rayında gidiyor. Yani yaptıkça kazanıyoruz" diye konuştu.
Haber: 11 Ekim 2005
Medresenin Restorasyon Çalışmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder