21 Ekim 2011 Cuma

Sigma Kapısı, İstanbul

Silivrikapı’dan Mevlevihane Kapısı’na doğru 4. ile 5. burcun arasında, Sigma Kapısı olarak adlandırılan üçüncü askeri kapı yer alır. Bu kapının üzerinde, yazılı kaynaklardan 14. yüzyıla kadar durduğu bilinen surları yaptıran imparator II. Theodosius’un bir heykelinin olduğu bilinmektedir.
Bu sur kesiminde de 4 tane Bizans Kitabesi yer almaktadır. Bizans devrinde “Pyletou Resiotu”, bazen de Rhegion Kapısı diye anılmıştır. Bugünkü adını 16. yüzyılda Merkez Efendi tarafından kapının yakınında kurulan Mevlevi dervişlerinin tekkesinden almıştır. Mevlanakapı da büyük ölçüde onarım görmüştür. 1988 yılı onarımları sırasında Mevlevihane Kapısı iç ve dış surları arasında 11.-12. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir nekropole ait mezar bulunmuştur.

Silivrikapı’nın kuzeyinde olan bu kapı Silivrikapı’ya çok yakındır. Surlarda yapılış itibarıyla askeri kapılar hemen hemen umumi kapıların ortalarına açılmıştır. Halbuki Sigma Askeri Kapısı, Silivrikapı’ya bitişik gibidir. Ahmet Muhtar Paşa’ya göre bu kapı bu bölgedeki bir sarayı korumaktaydı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder