23 Ekim 2011 Pazar

Mimar Sinan Köprüsü, Küçükçekmece, İstanbul

Mimar Sinan'ın bir eseri daha geleceğe taşındı (31 Aralık 2008 Tarihli Haber)
Küçükçekmece Gölü üzerinde yer alan bu köprü, Osmanlı İmparatorluğu'nun ve dünyanın önemli mimarlarından Mimar Sinan'ın 1560 yılında yaptığı önemli bir eser. Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi köprü, 558 yılında ilk önce kagir olarak Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı. Daha sonra I. Basileos tarafından tamamen taş olarak yeniden inşa edildi. Dolayısıyla köprünün ilk olarak Bizans Dönemi'nde taş olarak yapıldığı ancak sonraki yıllarda yaşanan deprem ve istila gibi nedenlerle yıkıldığı biliniyor.

1735 ve 1861 yıllarında tekrar onarım gören köprü, II. Dünya Savaşı sırasında genişletilmiştir. İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1996 yılında İBB tarafından tekrar onarıldı. İstanbul Büyükşeir Belediyesi, oldukça kötü bir durumda olan tarihi köprünün restorasyonu için 2005 yılında ihale yaparak çalışmaları başlattı. Çalışma İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler doğrultusunda Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından yürütüldü.

Küçükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü yaklaşık olarak 227 metre uzunluğunda ve ortalama 7 metre genişliğinde. Tempan duvar yükseklikleri değişken olmakla beraber 1,35 metre ile 8,50 metre arasında değişiyor. 1 milyon 300 bin YTL'ye mal olan restorasyon çalışmaları kapsamında 680 metrekare kaplama, 456 metre korkuluk, 460 metre korniş, 165 metrekare kemer taşı, 10 adet çörten ve 1400 metreküp doğal taş dolgusu yapıldı. Restorasyon çalışmaları öncesi 12 kemerli olduğu görülen köprünün 13'üncü kemeri de bulunarak gün yüzüne çıkartıldı.

Mimar Sinan, dünyaya 366 adet mimari eser bıraktı. Rumeli'de ve Anadolu'da varlığını koruyan pek çok eser inşa eden Mimar Sinan'ın vücuda getirdiği eserlerin pek çoğu ve en önemlileri İstanbul'da. Başta Süleymaniye Camii olmak üzere; Şehzade Camii, Eminönü Rüstem Paşa Camii, Beşiktaş Sinan Paşa Camii, Üsküdar Mihrimah Sultan, Atik Valide ve Şemsipaşa Camileri Mimar Sinan'ın dünyayı hayran bırakan eserlerinin bazıları.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder