3 Haziran 2010 Perşembe

Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi

 
Okulun tarihi 1863′te kurulan Robert Kolej’e dayanır. Robert Kolej’in erkek bölümü, 1971′e kadar Bebek’teki kampüsünde eğitim vermiştir. Ancak 1971′de çıkarılan bir kanun nedeniyle Robert Kolej, eğitim verdiği seviyeyi, ‘kolej’den ‘lise’ye çevirmek zorunda kalmıştır. Bununla beraber, okulun kendi standartlarında eğitime devam etmesi için iki cinsiyete de eğitim vermesi gerektiği düşüncesiyle, Robert Kolej, kendi düşüncelerine uyan bir biçimde eğitim veren, 1890′dan beri varlığını koruyan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’yle birleşmiştir. Robert Kolej, bu olayın ardından, Bebek’teki kampüsünü, üzerinde bir üniversitenin kurulması şartıyla devlete bağışlamış, böylece Boğaziçi Üniversitesi’nin temelleri atılmıştır.













Kampüsler
 
Güney Kampüs kapısı
Üniversitenin beşi İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, biri de Anadolu Yakası’nda olmak üzere altı kampüsü bulunmaktadır.

Güney Kampüs

Üniversitenin ana kampüsüdür. Rumelihisarı ile Bebek arasında yer alır. Rektörlük, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Natuk Birkan Binası, Konferans ve Konser Merkezi (BTS), Öğrenci Faaliyetleri Binası (ÖFB), Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu, 1. Erkek Yurdu bu kampüstedir. Bunların çoğu 19. yy’da inşa edilen kâgir binalardır.

 

 

 

 

 

Kuzey Kampüs

 
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü
Bu kampüste Eğitim Fakültesi, Eğitim Teknolojileri binaları, Fen ve Mühendislik Bilimleri laboratuarları, kütüphane, 2. kız yurdu ve 2. erkek yurdu ve yabancı dilller yüksek okulu (YADYOK) bulunmaktadır. derslerin çoğu bu kampüste verilmektedir.

Uçaksavar Kampüsü

Uçaksavar semtinde yer alan bu kampüste; atletizm pisti, spor salonları, lojmanlar, “Superdorm” öğrenci yurdu ve Garanti Kültür Merkezi bulunmaktadır.

Hisar Kampusü

Rumelihisarüstü semtinde yer alan bu kampüste, Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu yer alır. Ayrıca, Ağaç Ev adı verilen bir restoran ile Hisar Kampüs Kapalı Yüzme Havuzu da kampüsün içerisinde yer alır.
Kampüs arazisi Boğaziçi Üniversitesi’ne ait olmakla birlikte, 1983-1989 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne tahsis edilmiştir. 1989′dan itibaren tekrar Boğaziçi Üniversitesi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Sarıtepe – Kilyos Kampusü

Kampüs Kilyos’ta, Karadeniz kıyısında yer alır. Üniversiteye ait bir plaj olan Burç Beach, Kilyos Öğrenci Yurdu ve Yabancı Diller Yüksek Okulu bu kampüste bulunmaktadır. 2008-2009 verilerine göre yaklaşık 700 ögrenci burada eğitim görmektedir. Yurtlarda her odada internet, telefon, banyo ve mutfak bulunmaktadır. Ayrıca ögrencilerin kullanımına açılmış bir fitness salonu ve bilgisayar odası vardır. Öğrenci yurdu modern ve konforlu olmasına rağmen üniversiteden ve şehirden uzak olduğu için düzenli otobüs servisi isteyen ögrencilerin eylemlerine neden olmuştur.

Kandilli Kampüsü

Tarihi Kandilli Rasathanesi ile Deprem Araştırma Enstitüsü bu kampüstedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder