26 Ağustos 2010 Perşembe

Adana'nın Mütareke Dönemi Mebusları

Mütareke yıllarında, istanbul’da bir milli meclisin toplanması için çalışmalar yapıldı. Ankara’daki, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bu seçimi destekliyordu. İstanbul’da kurulan Kilikya Cemiyeti ikinci seçmenleri (Müntehibi Sani) belirledi. Bunlar da, bölgelerinin mebuslarını seçerek listesini sadrazama gönderdiler.

Buna gore;

Adana’dan: Savni Rıza (Ramazanoğlu)

Kozan’dan: Dr.Yusuf Ziya (Özbakan) Cebeli Bereket’ten: Baha (Erzin) beyler mebus seçilmişlerdi. Sadrazam, önce bu seçimi benimsemedi. İşgal altındaki bölge için, mahallinden uzakta olan bir yerde yapılan seçimin sağlıklı olamayacağını bildirdi. Israr üzerine, sadrazam bu seçim dosyasını Şurayıdevlet’e (Danıştay) gönderdi ve Danıştay’ın görüşünü istedi.


Danıştay, geçmişte Almanların Fransa’yı işgal ettikleri sırada, böyle bir seçimin yapılmış olduğunu ve geçerli sayıldığını belirtti. Böylece, İstanbul’daki Kilikya Cemiyeti’nce yapılan seçimin sağlıklı olduğuna karar verildi. Ne var ki, bu mebusların katılmak üzere gittikleri Osmanlı Meclisi 16 Mart Olayı üzerine, kapatılmış ve dağıtılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder