12 Ağustos 2010 Perşembe

Arısu Köyü

arısu


İlçemize 37 Km Uzaklıkta bulunan Arısu Köyü Almus Baraj Gölünün sağ sahil şeridi üzerinde yer almaktadır. 3 Mahallesi de tamamen ormanlar içerisindedir. İlçemizden en fazla göç veren köyler içinde yer almaktadır. Yaz aylarında her yanı yemyeşil olan köyün geçim kaynakları Hayvancılık ve arıcılıktır.Köyün Doğusunda Alan Köyü, Batısında Kızılelma Köyü, Güneyinde Mescit Köyü, Kuzeyinde Almus Barajı bulunmaktadır.Köyün her tarafı bir doğa harikasıdır, bunlardan atlayan su ilk akla gelen yerlerindendir.

Arısu köyü’nün oluşum aşaması şöyledir. Yüzlerce yıl önce Ellezoğlu adlı şahısın yeşiline hayran kalarak bu mekana yerleştiği varsayılmaktadır. Ellezoğlu‘nun burada evlenerek üç oğlu olmuştur ve oğullarının farklı mekanlarda yaşamak istediklerinden dolayı köy Tomara, Anahur ve Altıtam adlarında 3 mahalleye ayrılmıştır. Daha sonra Eskici mahallesinin katılmasıyla son şeklini almıştır. Yaklaşık olarak 15 yıl önce, idari makamların köy isimlerini değiştirmesinden dolayı Arısu köyü ismini almıştır.


Köyün başlıca geçim kaynakları 10 yıl öncesinde tarım ve hayvancılık iken bu gün bu olgu yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuştur. Tek tük besicilik yapılmakta, bu nedenle yaz başlangıcında yayla çıkılmakta ve yaklaşık 1-2 ay sonrasında geri dönülmektedir. Bu ara dönemde köylü tarım ürünlerini kotarmaktadır.


Köyde dikkati çeken en önemli husus Kör Kayası olarak bilinen yükseltinin altındaki Çörmükten çıkan suların tekrar yerin altına çekilmesidir. Bu yörede yaşayan şahısların burada acaba bir mağara mı var? diye söylettirmektedir. Kayanın altına inenler su sesi duyduklarını belirmektedirler. Özellikle kaya yapısı bu olguyu güçlü hale getirmektedir. Bu nedenle yetkililerin bu konuya eğilmesi gerekmektedir belki de burada Ballıca Mağarası benzeri bir mağara ortaya çıkabilir.


Köyün en önemli özelliği çevre köyler tarafından da oldukça iyi bilinen Dumanlı Yaylasıdır. Yayla zamanı aniden çöken sis yada köylülerin deyimiyle duman bir anda insanın görüş mesafesini daraltır ve aniden dağılarak insanı kendine hayran bırakır. Yaylanın yanı başındaki Peyik olarak bilinen o yörenin en büyük yükseltisi bulunur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder