12 Ağustos 2010 Perşembe

Dikili Kasabası, Tokat

Dikili;Almus Baraj Gölünün sol sahilinde yer alan Dikili Kasabası ilçeye uzaklığı 29 km. olup yolu asfalttır. Kasabanın yerleşimi 18. Yy. ikinci yarısında değişik köylerden gelmek suretiyle soy soy bu günkü Dikili Kasabasına yerleşmişlerdir. Kasabanın eski adı TİYERİ’dir. Kasabanın kuzeyi ormanlıktır. Akarçay kasabası, Çamdalı ve Durudere köyleri ile komşudur. Söylenenlere göre Rumların ibadet yeri olarak kullandıkları Akkilise ve kışı geçirdikleri yer olan Gışla Boğazı burada bulunmaktadır.27 Aralık 1998 yılında belediyelik olma hakkını kazanan Dikili 15 Nisan 1999 yılında yapılan Mahalli İdareler seçimiyle ilk belediye başkanını seçmiştir. Bu zamana kadar tek muhtarlıkla idare edilirken Yavuz, Şehit Mustafa Yeter ve Karşıyaka mahallesi olmak üzere üç mahalleye ayrılmıştır. Toplam hane sayısı 140 olup; nüfusu 2125’ tir.

            Kasabamızda 1 ilköğretim okulu, 1 Sağlık Ocağı ve 2 tane de camii ve lojmanı vardır. Kasabamızda ata sporumuz olan güreş alanında; Dünya ve Avrupa şampiyonu birçok pehlivan çıkarmış olup, bugün düğünlerimizde yaygın olarak bu spor yapılmakta ve devam ettirilmektedir.

            Kasabamız kırsal bir bölge olması ve önemli sayılacak derecede geçim kaynakları, verimli arazileri olmadığından  büyük şehirlere çok göç vermiştir(İstanbul, Ankara, Yurt dışı gibi). Halkın geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Hayvancılık ise kurbanlık olarak yılda üç- beş ay beslenilerek yapılan hayvancılık sistemidir.

            Kasabamız belediyelik olduktan sonra,belediyelik hizmetleri de kasabada işlemeye başlamıştır. İçme suyu sorununu tamamen, kanalizasyon hizmetlerini büyük oranda tamamlamış olup, kasaba içi yollarının tamamı genişletilerek ve kenarlarına istinat duvarları örülerek tamamlamış bulunmaktadır. Kasabanın önemli sayılacak sorunu sulama suyu yetersizliğidir. Halk bu yüzden sebze ve meyve yetiştiriciliğinde geri kalmış bir görüntü vermektedir. Bir başka sorun olarak ulaşım göze çarpmaktadır. Kasabanın  hali hazır haritası yapılmış olup, imar planı yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder