25 Ağustos 2010 Çarşamba

Hacı Ömer Sabancı Holding ve Akbank

Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birine adını veren Hacı Ömer Sabancı (1906 – 1966), 14 yaşındayken ticaretin daha canlı olduğu inancıyla Adana’ya gelmiş bir Kayserilidir. İşe pamuk ticareti ve taşımacılıkla başlayan Sabancı, önemli dokuma tüccarları ve Milli Mensucat Fabrikasının sahipleri ile ilişkilere girmiş, Ahmet Sapmaz ile bir çırçır ve bir iplik fabrikası kurmuştur. Ayrıca, bir süre Milli Mensucat Şirketinin pamuk alım işlerini de üstlenmiştir.

1928 yılında Sadıka Hanım'la evlendi ve İhsan, Sakıp, Hacı, Şevket, Erol ve Özdemir adında altı erkek çocuk sahibi oldu. 1943 yılında YAĞSA'ya ortak olan Hacı Ömer Sabancı, 1946 yılında arkadaşları ile beraber MARSA'yı aldı. Yaratıcı gücü, ileri görüşü ve yılmayan gayreti sayesinde, başarı zincirine birçok halkalar ekleyen Hacı Ömer Sabancı önderliğinde, daha sonraki yıllarda sırasıyla Akbank, BOSSA un ve çırçır fabrikası, BOSSA tekstil fabrikası, ORALİTSA, Aksigorta, teknosa kuruldu. 1951 yılında Atlı Köşk'ü alan Hacı Ömer, ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA tarafından Hacı Ömer Sabancı adını taşıyan İstanbul'da Galatasaray Lisesi kapalı spor salonu, Adana'da kültür merkezi ve teknik öğrenci yurdu, Ankara'da kız öğrenci yurdu, Kayseri ve Van'da ilköğretim okulları yaptırıldı. 1950 yıllarında Türkiye'nin En Zengin İnsanı idi. 1966 yılında İstanbul'da vefat etti.

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.


Türkiye’nin en büyük sanayi ve finans topluluklarından biri olan Sabancı Topluluğu’na bağlı şirketleri temsil eden ana şirkettir.

Sabancı Topluluğu, hemen hemen tamamı faaliyet gösterdikleri sektörlerin liderleri konumunda olan 65 şirketten oluşmaktadır. Sabancı Topluluğu’nun temel ilgi alanları, bankacılık ve sigortacılığı kapsayan Finansal Hizmetler, Perakendecilik, Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv, Sanayi ve Ticaret, Çimento, Tekstil, Enerji, Kağıt ve Ambalaj Malzemeleri, Turizm ile Bilgi Teknolojileri’dir. Sabancı Holding 2007 yılında Gıdasa şirketini satarak yıllardır zarar ettiği dıda sektöründen çekildi. Sabancı Holding’in kendi hisseleri hariç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören 13 şirkette iştiraki bulunmaktadır.

Sabancı Topluluğu’na bağlı şirketler 12 yabancı ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve ürünlerini Avrupa, Ortadoğu, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın çeşitli bölgelerinde pazarlamaktadırlar. Sahip olduğu saygınlık ve marka imajı, güçlü ortaklıkları ve Türkiye piyasaları hakkındaki bilgi ve deneyimi sayesinde Sabancı Topluluğu, ana faaliyet alanlarında büyümüş ve yabancı ortaklıkları aracılığıyla dünya pazarlarına açılmıştır. Sabancı Holding’in uluslararası iş ortakları arasında, konularında dünyanın önde gelen isimleri Citigroup,Aviva,Verbund,Bridgestone, Toyota, Bekaert, Heidelberg Cement, Carrefour, Dia, Hilton International, Mitsubishi Motor Co., International Paper ve Philip Morris yer almaktadır.

Sabancı Holding, finansman, planlama, iş geliştirme ve insan kaynakları işlevlerinin koordinasyonunun yanı sıra, Topluluğun vizyon ve stratejilerinin belirlenmesinden ve Topluluk içinde yaratılacak sinerji ile hissedarlarına sağlanan değerin artırılmasından sorumlu bir yönetim merkezidir.

Sabancı Holding’in en büyük hissedar grubunu, sahip oldukları %74,7 hisse oranıyla Sabancı Ailesi oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder