20 Ağustos 2010 Cuma

Özdemir Sabancı


(Adana, 1941 – İstanbul, 1996)

İş adamı. Sabancı ailesinde Adana doğumlu tek kişi. Sadıka-Hacı Ömer Sabancı çiftinin en küçük oğlu olan Özdemir Sabancı, 1941 yılında Adana'da doğdu. Tarsus Amerikan Koleji'nde lise öğrenimini tamamladıktan sonra, İngiltere Manchester'da Kimya Mühendisliği tahsili yaptı. Daha sonra İsviçre'de aynı konuda ihtisas sahibi oldu.

Özdemir Sabancı, Sabancı Topluluğu'nun en büyük sanayi birimlerinden Sasa şirketini kuran ve geliştiren kişiydi. Ilgi alanı olan petrokimya konusunda ürettiği başarılı projelerle, Sasa'yı dev bir kimya tesisi haline getirdi.

Otomotive olan özel ilgisi ile Temsa'da Mitsubishi Maraton otobüsleri, minibüsleri ve ticari araçlarının üretimini başlattı. Proje üretme konusunda üstün yeteneği olan Özdemir Sabancı, Japonlarla % 50-50 ortaklıkla Toyotasa ve Yazakisa fabrikalarının kuruluşunu sağladı. Özdemir Sabancı'nın büyük çabalarıyla kurulan Toyota otomobil fabrikası Türk otomotiv sanayiinde çağdaş teknolojiye geçişte ve dışa açılmada kilometre taşı oldu.

Sabancı Holding Sentetik Elyaf Otomotiv ve Plastik Grubu Başkanı olan Özdemir Sabancı'ya Sasa, Temsa, Toyotasa, Pilsa, Yazakisa, Sapeksa ve Akkardansa şirketleri bağlıydı.

9 Ocak 1996'da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte yaşamını yitirdi.

Özdemir Sabancı evli ve iki çocuk babasıydı.


Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından "Özdemir Sabancı" adını taşıyan İstanbul'da bir lise ve Üsküdar Amerikan Lisesi'nde spor salonu, Adana'da Çukurova Üniversitesi'nde kapalı yüzme havuzu, Antalya'da kongre ve konser salonu ve İsparta'da hidroterapi havuzu yaptırıldı. Toyota Türkiye(TMMT) bahçesinde bir heykeli bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder