7 Ağustos 2010 Cumartesi

Tlos, Fethiye, Muğla


Likya bölgesinin en eski yerleşim alanlarından biri olan Tlos, Kemer bucağına 12 km. Uzaklıktadır. Likya yazıtlarında adı TLAWA olarak geçmekte olan bu kentin adından, MÖ. 14.yy, Hitit belgelerinde “LUKKA TOPRAKLARINDAKİ DLAWA” kenti olarak söz edilmektedir. Akropol, kuzey-doğusunu dik uçurumların oluşturduğu bir tepenin üzerine kurulmuştur. Tepenin doruğunda daha eski kalıntıların tümünü gözlerden gizleyen, Osmanlı dönemine ait bir kalenin 14. yy’da bölgeye hâkim olduğu sanılan “Kanlı Ali Ağa” tarafından yaptırıldığı söylenmektedir.
Kalenin altında, doğu yamacında Likya devri duvar kalıntıları, güneyde ise daha sonraki Roma döneminin duvarcılık örnekleri bulunmaktadır. Aynı tepenin üzerinde gruplar halinde Likya tipi kaya mezarları göze çarpmaktadır. Taş bloklar halinde aşağıya doğru sıralanan oturma yerleri ile stadyum, surların hemen güneyinde yer alır.Harabelerin hemen güneyinde biraz doğuya doğru hamam kalıntıları, onun yanında da Palesta ve Gymnasium kalıntıları bulunmaktadır. Doğudaki geniş meydanda yerleşmiş olan Tlos’un agorası 9 m. Genişliğinde, batı yüzündeki duvarında yarım düzineye yakın kapının yer aldığı uzun bir yapıdır. Yine aynı meydanın doğusunda çok iyi korunmuş durumdaki Tiyatro ve Tiyatro’nun kuzey duvarının altında yazıtının ancak bir kısmı görülebilen “Izrara Anıtı” yer almaktadır.
Akropol tepesinin ön cephesinde oyulmuş sayısız mezarlardan en önemlisi, hiç kuşkusuz kanatlı atı Pegasus’un üzerinde üç başlı canavar Chimera ile savaşırken resmedilmiş Bellerephontes mezarıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder