14 Ağustos 2010 Cumartesi

KARAHALLI İLÇESİ, UŞAK

Karahallı İlçesi Tarihi
Karahallı’ nın kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak halk arasındaki yaygın bir kanıya göre Karahallı’ yı, Karahalil adında bir aşiret reisi kurmuştur. Bundan 700 yıl önce Karahalil adındaki kişi, Garip Hasan, Deli Hıdır, Kara Bedir adındaki kişilerle çeşitli köylere yerleşmişlerdir. Karahalil’ in yerleştiği köyün adı Karahallı, Garip Hasan adındaki kişinin yerleştiği köyün adı Karbasan, Karabedir adındaki kişinin yerleştiği köyün adı Bedirler, Deli Hıdır adındaki kişinin yerleştiği köyün adı da zaman içerisinde Delihıdırlı olarak değişikliğe uğramıştır.
Karahallı 1907 yılına kadar varlığını köy olarak sürdürmüş, 1908 yılında nahiye olmuştur. Uşak 1953 yılında Kütahya’ dan ayrılarak İl statüsüne kavuşunca Karahallı da ilçe olmuştur. 28 Ağustos 1920 de Yunan işgaline uğramış olan İlçemiz, 2 Eylül 1922 de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Karahallı’nın tarihi değerleri arasında yer alan Clandras Köprüsü M.Ö. 600’lü yıllarda yapılmıştır. Tarihi ipek yolunun vazgeçilmez bir köprüsü olan Clandras Köprüsü ilk günkü görkemiyle hala ayakta durmaktadır.Ayrıca Hıristiyanlığın 7 mezhebinden biri olan ve uzun süredir yerleşim yeri bulunamayan Monteizm mezhebinin merkezi, ilçeye bağlı Karayakuplu Köyünün 3 km. güneyinde Banaz Çayının kıyısında bulunmuştur. Bilim adamlarınca yapılan uzun çalışmalar sonucu bulunan antik Pepuza kenti tamamen gün ışığına çıkarıldığında Karahallı turizm açısından büyük bir potansiyel güce sahip olacaktır.

Karahallı İlçesi Coğrafyası
İlçenin Uşak İline mesafesi 65 kilometredir. Doğusunda Sivaslı, batısında Ulubey, güney-doğusunda Denizli İline bağlı Çivril, güney batısında Bekilli’ ilçeleri bulunmaktadır.İlçe dağlık olup, tarıma elverişli arazi oldukça azdır. 337 km2 yüzölçümü olup, deniz seviyesinden yüksekliği 873 metredir.
Tablo-43: Uşak İl Karahallı İlçesi Genel Göstergeleri
Yüzölçümü (Km.2) 337 km2
Genel Nüfusu 12 614
Şehir Nüfusu 4 528
Köy Nüfusu 9 180
Nüfus Yoğunluğu (Km.2/ Kişi) 43
Belediyeler 2
Köy Sayısı 14
Mahalle Sayısı 4
Hastane Sayısı 1
Sağlık Ocağı Sayısı 4
İlköğretim Okulu Sayısı 12
Lise Sayısı 1
Yükseköğretim Kurumu sayısı 1

UŞAK SAYFASINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder