Fethiye İlçesine 18 km. mesafede bulunan Üzümlü Kasabası, antik çağda Kaunos’dan (batıdan), Araksa’ya (doğuya) uzanan yol üzerinde, Kadyanda Antik Kenti ile temsil edilmiştir.
Kentte; günümüze kadar kapsamlı araştırma ve kazılar yapılmadığı için, tarihi gelişimi açısından detaylı bilgilere sahip değiliz. Filolojik verilere göre isminde bulunan -nd iç takısı nedeniyle, dip tarihinin İ.Ö.III. binlere kadar taşınacağını söyleyebiliriz. Buna karşın antik kentten günümüze ulaşan yüzeydeki en eski kalıntılar, İ.Ö. 5.yy.dan daha eskiye gitmez.
Kadyanda`da izlenen yapı kalıntılarının büyük çoğunluğu Roma Dönemine aittir. Kent İ.S.7.yy.a kadar yerleşime sahne olmasına karşın, geç döneme ait kalıntılar yoğun olarak hissedilmez.
Kadyanda Örenyerinde, kenti çevreleyen sur duvarının bir bölümü, kaya mezarları ve Likçe kitabeler en erken döneme tarihlenen kalıntılardır. Bunlardan ayrı olarak, Roma Döneminde de onarım görerek kullanılmış Helenistik Dönem tiyatrosu, hamam, koşu pisti, agora, hangi tanrıya ait olduğu henüz saptanamayan tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izleri, Kadyanda Örenyerinin antik dönemde yerleşim geçirmiş tam bir kent özelliğini ortaya koymaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder