7 Ağustos 2010 Cumartesi

Üzümlü Beldesi ve Dastar, Fethiye, Muğla

Üzümlü Beldesi, günümüzde; Kadyanda Antik Kentinin yanı sıra ismi ile özdeş üzümü ve bundan elde edilen şarabı ve dastar dokumaları ile Fethiye’nin diğer yörelerindeki seracılık ve turizm  potansiyelleriyle yarışarak kendine yer bulma çabası içerisindedir.

Üzümlü başta olmak üzere, İncirköy, Ortaköy ve Paşalı’da üretilen dastar dokuması; Türk boylarının bölgede yerleşik düzene geçişi kadar eskidir. Erken dönemlerde çevre köylerde yetiştirilen ipek kozalağının işlenmesi ile üretilen ipekli dokuma zamanında Bursa yöresi ile kıyaslanacak düzeydeydi. Hatta sarı kozadan elde edilen ipekle doğal rengiyle dokunan dastar yüksek tabakanın aradığı ulaşılması zor bir üründü. Ne yazık ki sarı koza bölgede bilinmezliğe uğradığı gibi ipek böceği yetiştiriciliği de kaybolup gitmiştir.
Düne kadar ihtiyaç için üretilen konu komşunun gelinlik çağındaki kızlarına hediye olarak sunulan dastar dokuması son yüzyıllarda teknolojinin gelişmesine paralel olarak üretilen dokumaların bolluğu karşısında tutunamayarak önceleri depolarda günümüzde de otantik mekan ve Müze salonlarının çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla kendilerine ayrılan görsel yerlerini almışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder