Tarihçe
İstanbul Ticaret Üniversitesi; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı" tarafından kurulan, bir vakıf üniversitesidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi' nin, en üst karar organı "Mütevelli Heyetedir. "Mütevelli Heyet"; İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından atanmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi kurma düşüncesi Üniversitenin ilk Mütevelli Heyet üyelerinden, İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Profesör Doktor İsmail Özarslan tarafından ortaya atılmıştır.
Üniversite, ek kontenjan aldığı 73 öğrencisi ile eğitim ve öğretim hayatına 2001-2002 döneminde başlamıştır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, eğitim düzeyi, bilimsel araştırmaları ve yayınları ile evrensel bilime katkı veren, bilimsel düşünce ortamında günün gelişmiş teknolojisini kullanarak uygulama yoğun programları ile uluslararası standartlara ve rekabet koşullarına cevap veren bir eğitim ile Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı; çağdaş, katılımcı ve paylaşımcı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
İstanbul Ticaret üniversitesi, öncelikli hedefleri arasında, Türkiye ekonomisine, ticaret ve sanayi yaşamına katkı verecek nitelikli insan sermayesini yetiştirmek ve geliştirmek; bu kaynağı kullanarak bilim ve teknolojik gelişmeleri küresel boyutta izlemek, ürettiği bilgileri değişen dünyaya ve yaşadığı topluma aktarmayı görmektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, 5 Fakülte, İngilizce Hazırlık Bölümü ve Meslek Yüksek Okulu ile 3 Enstitü ve 3 Merkezden oluşmaktadır.
Fakülteler, Fen Edebiyat, Ticari Bilimler, Hukuk ve İletişim ile Mühendislik ve Tasarım Fakülteleridir.
Fen ve Edebiyat Fakültesi, İstatistik, Matematik ve Psikoloji;
Ticari Bilimler Fakültesi, İşletme, Uluslararası Ticaret, Bankacılık ve Finans, Turizm
İşletmeciliği, Uluslararası İlişkiler;
Hukuk Fakültesi, Hukuk;
İletişim Fakültesi, Medya ve İletişim Sistemleri, Halkla İlişkiler ve Görsel İletişim Tasarımı;
Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Endüstri ve Bilgisayar Mühendisliği ile Moda ve Tekstil Tasarımı bölümlerini kapsamaktadır.
Üniversitenin Meslek Yüksek Okulu, endüstri ve ticaretteki trendlere ve Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaliteli ara eleman yetiştirilmesine uygun biçimde tasarlanmıştır.
Meslek Yüksek okulu bu çerçevede, muhasebe, Dış Ticaret, Pazarlama, Uluslararası Lojistik, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Bilgisayar Destekli Yayıncılık, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama programlarından oluşmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde bir yıl İngilizce Hazırlık okutulmaktadır. İngilizce hazırlık eğitimini Hazırlık Okulu yerine getirmektedir. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Enstitüleri ise, yüklendiği misyona uygun biçimde Dış Ticaret, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında eğitim veren enstitülerinden meydana gelmektedir. Enstitüler, Türkiye ticaret ve sanayi hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını çağa uygun doğrultuda donatma amacı gütmektedir.
Üniversitenin, Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi, AB Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sürekli Eğitim Merkezi isminde İstanbul Ticaret Üniversitesinin Vizyon'unu tamamlayan üç de Merkezi bulunmaktadır. İstanbul Ticaret Üniversitesi Merkezleri, bilimsel araştırma ve yayınlarıyla bilim dünyasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi 2007 yılında, 5 bin öğrencisi, 170 Öğretim Elemanı ve Eminönü, Üsküdar, Kadıköy ve Küçükyalı'da kurulu kampusleriyle ülkemiz üniversiteleri içindeki etkili bir yere sahip bulunmaktadır.
Amerika, İngiltere, İsveç, Fransa, İtalya ve Yunanistan'daki bazı üniversitelerle işbirliği içinde bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Erasmus Programı uygulanmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, eğitim amaçlı yayın yapan ve tüm öğrencilerin yararlanabildiği UHF 42. Band çıkışlı "İletişim TV" isminde televizyon ile "101.8 İletişim FM" isminde bir radyoya sahip bulunmaktadır.
Üniversite TV ve Radyosu çağdaş iletişim normları doğrultusunda donatılmıştır. Üniversitenin iletişim alanındaki öteki ürünleri ise, aylık, "İtalik" isimli dergisi ile bilimsel hakemli 2 adet dergisidir.
İstanbul Ticaret Üniversitesinde sosyal amaçlı Tiyatro, Müzik ve Dans Kulüpleri; sportif amaçlı, Futbol, Basketbol, Voleybol ve Tenis kulüpleri bulunmaktadır. Kulüpler alanlarında İstanbul ve Türkiye genelinde başarılı çalışma ve sonuçlara imza atmaktadır.
İstanbul Ticaret Üniversitesi sıkça düzenlediği bilimsel toplantı, açık oturum, panel, söyleşi ve gösterilerle de öğrencileri ile kamuoyunu ülke ve dünya sorunlarından haberdar etmektedir.
KAMPUSLER
Üsküdar Kampusü
Selman-ı Pak Cad. 34672
Telefon: 0216 - 553 94 22 (PBX)
Fax: 0216 - 553 91 03
Küçükyalı Kampusü
Küçükyalı E5 Kavşağı İnönü Cad. No:4
Telefon: 0216 - 48918 88 (PBX)
Faks: 0216 - 489 02 69
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder