22 Kasım 2011 Salı

Vahdettin Korusu, Üsküdar, İstanbul

Üsküdar’da Kuleli’nin arkasındaki tepelik arazide bulunan bu koruluk 5 hektarlık bir alana sahiptir.

Korudaki ilk bina İstanbul’un tanınmış ailelerinden olan Köçeoğlu’nun 1800'lerde yapılmış olan köşküdür. Abdülmecid köşk ve koruluğu Köçeoğlu ailesinden satın alarak Şehzade Kemaleddin Efendi’ye vermiştir. Daha sonra da köşk ve koruluk Şehzade iken Vahdettin’e geçmiştir. 5,6 hektarlık bir alanı kaplayan bu koruluk içindeki dört tarihi köşk ile beraber peyzaj değerini günümüze kadar koruyabilmiştir.
Korunun içindeki köşkün önünde Vahdettin tarafından yaptırılan 16 x 33 m. ebadındaki havuzunu çevresindeki ağaçların ışık yansımaları ile görünümünün aksetmesi zengin bir peyzaj meydana getirmektedir. Bahçe Osmanlı bahçe düzeninde tanzim edilmiş olup ağaçlar geometrik bir düzende dikilmiştir. Köşkün arka ve önündeki gezinme yolları da ağaçlarla çevrilidir. Kuleli Lisesi tarafındaki giriş at kestaneleri ile çevrilidir. Koruluğun içinde suni gölcük ve köprüleri sedir, fıstık çamı ve porsuk ağaçları çevreler. Yine koruluktaki suni bir mağara üzerine oturtulmuş olan birkaç taş basamakla çıkılan kameriyenin etrafı da sarkan çiçekler ve bitkilerle sarılıdır. Mağaranın içinden çıkan su yolu Vahdettin Köşkünü dolandıktan sonra Kadın Efendi köşkünü ayıran bahçe duvarında nihayet bulur.

Kadınefendi köşkünü Vahdettin kendisi küçükken annesi Gülüstû kadının ölümü üzerine onu büyüten analığı Şayeste Kadın için yaptırmıştır. Bu köşke koru içinden rustik çiçek kapları ile süslü bir köprüyle geçilir. Koru içindeki ağaçlardan fıstık çamları, at kestaneleri ve çınarlar çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Akçakesme, ıhlamur, kermes meşesi, yalancı akasya, toros sediri, himalaya sediri, servi ve erguvanlar da korunun diğer ağaç türleridir . Dikim yolu ile geliştirilen çiçekli ağaç türleri ise leylak, karayemiş, gül ibrişim, manolya ve çoban püskülleridir. Meyve ağaçları bakımından da çeşitlilik gösteren koruda malta eriği, yabani fındık, kızılcık ve yabani kirazlar vardır.

İSTANBUL'DAKİ DİĞER KORULAR












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder