22 Kasım 2011 Salı

Şehzade Yusuf İzeddin Efendi Korusu, Üsküdar, İstanbul

Üsküdar’da, Büyük Çamlıca Tepesi’nin eteklerindedir. II.Mahmud’un Hekimbaşısı Abdülkadir Molla’ya ait olan bu arazi ve içindeki köşk daha sonra varisler tarafından Abdülmecid’in gözdesi Tiryal Hanım’a satılmıştır. O da oğlu gibi sevdiği Abdülazizi’in Şehzadesi Yusuf İzzettin Efendiy'e (1857-1916) hediye etmiştir.

Yusuf İzzettin Efendi 1 Şubat 1916'da Zincirlikuyu’daki köşkünde intihar ettikten sonra koru ve köşk, kızları Şükriye ve Mihrişah Sultanlara kalmıştır. 1924'de yurt dışına çıkan sultanlar 1952'de yurda döndükten sonra köşkte ikamet etmeye başlamışlar, Şükriye Sultan’ın ölümünden sonra kardeşi, Halife Abdülmecid’in oğlu Ömer Faruk Efendi’nin eşi olan Mihrişah Sultan köşkü ve koruluğu İstanbul Belediyesine satmıştır. Köşk bugün Kadıköy Maarif Koleji Mezunları Derneğiin sosyal hizmet veren bir lokali olarak kullanılmaktadır.

2.2 hektarlık bir alanı kaplayan korulukta ıhlamur, akça kesme, at kestanesi, kara ve sarı çamlar, ladin, sakız ağacı, defne, çınar ve su sediri ağaçları vardır.

İSTANBUL'DAKİ DİĞER KORULAR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder