22 Kasım 2011 Salı

Prens Sabahattin Korusu, Beşiktaş, İstanbul

Prens Sabahattin Korusu ya da Vakıf Korusu, İstanbul'da Beşiktaş ilçesi'nde yer alan bir korudur. İstanbul Boğazı sırtlarında, Ortaköy-Kuruçeşme semtleri arasında yer alır. Engebeli bir araziye sahip olan koruda dik eğimli yamaçlar bulunur. Yüzölçümü 22 dönüm kadardır. Kayıtlarda, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün mülkü olarak geçmektedir. Koruluğun içindeki ağaçlar fazla yüksek olmadığından pek fark edilmez.

Korunun ilk sahibi, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid'in kızkardeşi Seniha Sultan'dır. Seniha Sultan'ın ardından korunun mülkiyeti, oğlu Prens Sabahattin'e geçmiştir. Koru içinde yer alan ağaçlar fazla boylu değildir. Koruda rastlanan ağaçlar arasında defne, akçakesme, çitlembik, sakız ağacı, dişbudak, erguvan, zeytin, yalancı akasya ve ıhlamur sayılabilir.

Kuruçeşme ile Ulus’daki TRT binasının arasında kalan dik eğimli yamaçlar üzerindedir. 22 dönümlük bir alanı kaplayan kapalı bir koruluktur. II. Abdülhamid’in kız kardeşi Seniha Sultan'a ait olan bu koruluk ondan oğlu Prens Sabahattin’e geçmiş ve bu isimle anılmaya başlanmıştır.


İSTANBUL'DAKİ DİĞER KORULAR

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder