8 Eylül 2022 Perşembe

Taşhan, Mut, Mersin

Taşhan, Mut, Mersin
Taşhan, Mersin'in Mut İlçesi'nde şehir merkezinde Mut Kalesi güneyinde, Yeni Cami'nin hemen karşısında yer almaktadır.
Han düzenlenerek kadınlar pazarı olarak hizmete verilmiştir.
Hana ait herhangi bir vakfiyesi mevcut değildir.Osmanlı İmparatorluğu devrinde İçel mutasarrıfı olan Hacı Sunullah Paşa tarafından 1723-1725 tarihleri arasında yaptırılmıştır.
Dikdörtgen planlı eser han ve katırlık olmak üzere iki bölümden oluşur.
Han fonksiyonu nihayete erince bina bir süre demircilik, semercilik, kalaycılık ve lehimcilik gibi işler yapan zanaatkarlar tarafından kullanılmış, ancak son 30 yıl kullanım dışı kalmıştır.

Arslan ailesinin mülkiyetinde olan han 2020 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlar pazarı olarak hizmete verilmiştir. 
Mersin ilinde başka örnekleri de bulunan kadınlar pazarı üretici kadınların doğrudan kendi üretimlerini (tarımsal ürünler, triko vb.) satışa sundukları bir pazar türüdür. 
26 Eylül 2020 tarihinde pazarın açılışı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Mersin Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Büyükşehir Belediyesi Mut Meclis Üyesi Selahattin Arslan, Gazeteci-Yazar Harun Arslan (mülk sahiplerini temsilen) ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu tarafından yapıldı. 
Açılışın onur konuğu Devlet Sanatçısı Musa Eroğlu'ydu.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ta%C5%9Fhan_(Mut)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder