23 Haziran 2010 Çarşamba

Arif Sami Toker

Arif Sami TOKER

Arif Sami Toker, 14 Nisan 1926 tarihinde Gelibolu`da doğdu. Daha sonra İstanbul’la yerleşti. Babası Şükrü Bey, annesi Hanife Nimet hanımdır.Çocukluğu ve gençliği İstanbul`da geçen sanatçının çok genç yaşta, bestekâr Sadettin Kaynak ve Hafız Kemal Batanay ile musiki dersleri aldı. Üsküdar Musiki Cemiyeti ‘e kaydoldu ve Emin Ongan`ın derslerini takip ederek musiki bilgisini geliştirdi.
1942 yılında yapılan İstanbul Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyeti imtihanını kazanarak göreve başladı. Bu görev kendine Dr. Suphi Ezgi ve Sadettin Arel gibi musiki bilginlerinle tanışma fırsatını buldu ve bunların talebesi oldu. Nazari bilgisini en üst seviyeye getirdi.
1945 yılında ilk sahne hayatına Tepebaşı Gazinosun’da başladı.1946 yılında Meliha hanımla evlendi ve bu evlilikten çocukları olmadı.
1950 yılında İstanbul Radyosu ‘unda amatör sanatçı olarak göreve başladı, Cevdet Çağla müzik şefi olunca Toker’i İstanbul Radyosu Türk Musikisi Şubesi Müdürü Ulvi Erguner ‘e tavsiye ederek sanatçı kadrosuna aldı.
1952 yılında yurt turnelerine başladı ve 30 turne yaparak rekor kırdı.
1954 yılında İzmir Radyosu Müzik Yayınları Şefliği görevine atandı ve bu görevi 4 yıl sürdürdü. Rakım Hoca ‘nın ölümü üzerine İzmir Türk Musiki Derneği ‘nin başkanlığını yaptı.
Çok genç yaşta besteciliğinin yanı sıra hocalık yapmış ve Halkevleri korolarını çalıştırmış, yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir.

Toker, uzun yıllar Türk musikisine büyük hizmetleri geçmiş, Safiye Ayla, Sadi Işılay, Vecdi Seyhun, Hadiye Ötügen, Ali Rıza Şengel, Kemal Niyazi Seyhun gibi sanatkârlarla müzik icra etmiş ve çalışma imkanı buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder