23 Haziran 2010 Çarşamba

Fikirli Sinan

Fikirli Sinan türbesi

Fikirli Sinan Türbesi kendi adıyla anılan Fikirli Sinan Caddesi Cami Kebir Mahallesinde bulunmaktadır.
İlçemizin önemli yatırlarından olup, türbenin karşısında kendi adıyla anılan çeşmesi vardır. Yaptığımız araştırmalarda hayat hikayesi ile ilgili bir kaynak elde edilememiştir. Fikirli Sinan ile ilgili halk dilindeki rivayet şöyledir;
Fikirli Sinan, Gelibolu’nun zengin ve aynı zamanda ağalarından biri olan ve şu anda kendi türbesinin yakınında bulunan Hacı Keçeci’nin yanında hizmetkar olarak çalışmaktadır.
Hac mevsiminde Hacı Keçeci hacca gider ve ailesini Sinan’a bırakır. Fikirli Sinan bir gece rüyasında hacta bulunan ağasının canının helva istediğini görür, ertesi sabah durumu ağasının hanımına anlatır.
O da bu kadar uzak yola helva nasıl gider der ve Fikirli Sinan’ın kendi canının helva istediğini düşünür, bir tencere helva yapar. Fikirli Sinan helva dolu tencereyi sıcağı sıcağına Hacı Keçeci’ye ulaştırır. Hacı bundan habersizdir. Çok sevdiği helvayı alır ve tencerenin kapağını açar, hala dumanlar tütmektedir. Hacı bu duruma şaşırır ve Fikirli Sinan’ın ermiş kişi olduğunu anlar. Fikirli Sinan boş tencere ile hactan geri döner ve hacının hanımına tencereyi verir. Ancak o bu durumdan habersizdir. Bir müddet sonra Fikirli Sinan hastalanır ve ölür. Hacı Keçeci haç dönüşünde kendisini karşılayan eş ve dostlarına Fikirli Sinan’ı sorar. Kendisine öldüğünü söylerler. Bunun üzerine, “ben hacı değilim, esas hacı Fikirli Sinan’dır” der ve helva olayını anlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder