14 Eylül 2010 Salı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi


















Cumhuriyet döneminde kurulan ilk ve Türkiye'nin üçüncü üniversitesi olan Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluş olan Fen Fakültesi Türkiye'de 1943 yılında kurulmuştur. Geçen yarım asırda Fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesine, ülkenin kalkınmasına, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasına önemli katkılar yapmanın onurunu taşımaktadır.
Fen Fakültesi 1943 Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin özel olarak çıkardığı 17.9.1943 tarih ve 4492 sayılı Kanunla kurulmuştur. Fakültenin kuruluş yeri olarak Tandoğan Kampüsü belirlenmiş ve ana binalar Kültür Bakanlığı'nca tarihi eser olarak korunan modern ve yeni bir mimari ile inşa edilmiştir. 1943'de 23 yıllık yeni başkentin banliyösü iken bugün modern Ankara'nın içinde Ankara Üniversitesi'nin dört Kampüsündan birini oluşturan Tandoğan Kampüsüne yaklaşık 20 yıl sonra Rektörlük, "Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri de değişik zamanlarda gelmişlerdir.
I.Dünya Savaşından sonra Atatürk'ün önderliğinde modern Türkiye'nin kurulması için fen ve mühendislik alanlarında ülkenin ihtiyacı olan beyin gücünün yetiştirilmesi, yeni bir sanayinin oluşturulması ve gelişmesi için Anadolu'nun ortasında kurulan Fen Fakültesi tarihi görevini başarı ile yapmıştır. Fen Fakültesi bir yandan yeni bölümler kurarak, diğer taraftan sürekli reformlarla lisans ve lisans-üstü programlarını yenileyerek, mühendislik ve temel bilim alanlarında geleneksel yapının dışında yeni araştırma alanları geliştirerek Üniversitemizin fen ve mühendislik alanlarındaki işlevlerini başarı ile sürdürmüştür.
Fen Fakültesi temel bilimler; Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyoloji, Fizik, İstatistik, Kimya ve Matematik bölümlerinden oluşmaktadır.
Fakülte'de dört yıllık lisans öğrenimi yanında Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü organizasyonu ile yukarıda belirtilen alanlarda yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir. Öğrenim Ekim ve Mart aylarında başlayan. 14 haftalık Güz ve Bahar Yarıyıllarında; lisans-üstü öğrenim ise Yaz Yarıyılında da yapılmaktadır. Lisans öğrenim süresi 8 yarıyıl. Yüksek lisans programı 4 yarıyıl, doktora programı ise 10 yarıyıldır.
Fakülte'nin on bir bölümünde 58 profesör, 22 doçent ve 31 yardımcı doçent akademik kadrolarda istihdam edilmekte; alt yapı ve cihazların finansmanı Devletçe sağlanan Üniversite bütçesinden yapılmaktadır.
Fakülte'de bir merkez Kütüphane vardır; bunun yanında Ankara'da bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBITAK) Dökümantasyon Merkezi (TÜRDOK) ve Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Dökümantasyon Merkezi'nden yararlanarak tüm kütüphane hizmetleri sunulabilmektedir. Kampüste bulunan üniversite Bilgi İşlem Merkezi ve bölümlerdeki mikrobilgisayarlar ile araştırmalar için gerekli bilgisayar desteği sağlanmaktadır. Cam, elektronik, mekanik ve marangoz atölyeleri gerekli destek hizmetlerini anında verebilmektedir.
Fakülte, 195000 m2 toplam alan ve 46300 m2 kapalı alana sahiptir. Üniversite'nin büyük sosyal, medikal ve spor imkanları yanında Fakülte 1600 kişiye hizmet verebilen modern yemekhaneleri, kafeteryası, Ankara'nın en büyük halı sahası, modern bahçeleri ve yeşil alanları ile öğrencilerin üst düzeyde performans gösterebilmeleri için güzel bir ortam sunmaktır.
İlgili Kişi :Prof. Dr. Muammer CANEL (Dekan)
Adres1 :Dögol Caddesi
Adres2 :Tandoğan Ankara
Posta Kodu :06100
Telefon :0312 212 67 20 pbx
Faks :0312 223 23 95

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder