Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kenti almasından altı yıl sonra Kızılkule’nin yakınında 1227’de yapımına başlanmış ve bir yılda bitirilmiştir.
Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56.5 metre, derinliği 44 metredir. Tersane için seçilen yer, gün ışığından en fazla yararlanılacak şekilde planlanmıştır.
Tersanenin giriş kapısındaki yazıt, Sultan Keykubat’ın armasını taşır ve rozetlerle süslüdür. Alanya Tersanesi, Selçukluların Akdeniz’deki ilk tersanesidir. Daha önce Karadeniz’de Sinop Tersanesini yaptıran Alaaddin Keykubat, Alanya Tersanesi ile “iki denizin sultanı” unvanını almıştır.
Selçuklular döneminde dış etkilerden uzak olarak içerisinde kalyonların inşa ve tamir edildiği bu tersane günümüzde de kullanılmaktadır. Denizin 4 km. kadar içerisine girdiği tersane, sivri kemerlerle birbirine bağlı beş gözden ibarettir Kuzeybatı yönünde küçük bir giriş kapısı bulunmaktadır. Ayrıca girişteki iki küçük mekandan birinin depo veya tersane muhafızlarının odası, diğerinin de mescit olduğu sanılmaktadır. Gözlerden birinde de zaman içinde körlenmiş bir kuyu bulunmaktadır.
Denizden teknelerle ya da Kızılkule’nin yanındaki surlardan yürüyerek ulaşılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder